Van houten kisten tot shabby-chic creaties: laat je inspireren door een aantal eenvoudige en schattige ideeën

door Natasja

26 Februari 2022

Van houten kisten tot shabby-chic creaties: laat je inspireren door een aantal eenvoudige en schattige ideeën
Advertisement

De shabby chic inrichting, met de delicate kleuren, eenvoudige materialen gecombineerd met vintage, ook kostbare, details, is een echte mood die kenmerkend is voor de levensstijl en de sfeer die in huis heersen.

Het bestaat uit vele verschillende elementen, en kan een meer romantischer of iets meer rustieker karakter hebben, maar het verwelkomt altijd gerecyclede voorwerpen, die een nieuw leven krijgen als decoratieve elementen of echte accessoires om te gebruiken. Gezien de vele manieren waarop manden en houders in elke kamer kunnen worden gebruikt, zijn houten kisten het perfecte materiaal voor DIY projecten die ze omtoveren tot shabby chic inrichtingsaccessoires. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Als je decoupage wilt proberen, ook als je geen ervaring hebt, zijn houten kistjes een goed idee: het is gemakkelijk om decoratief papier of ook stoffen op de houten latten te lijmen, gezien hun zeer regelmatige vorm.

Advertisement

Ze kunnen op duizend manieren als houders worden gebruikt, het belangrijkste is altijd om stevige kisten in goede staat te gebruiken, die vervolgens worden geschuurd en goed behandeld voordat ze worden versierd.

Sjablonen kunnen helpen bij het maken van de teksten die een vintage look geeft aan de dozen.

In de woonkamer kunnen grotere kisten worden gebruikt om extra dekens of kussens in op te bergen, maar ook tijdschriften en boeken. Als ze voorzien zijn van wieltjes, zijn ze gemakkelijk te verplaatsen en je kunt ze ook gebruiken voor het sorteren van wasgoed, eventueel met sjablonen om ze te versieren met opschriften die hun functie aangeven.

Na behandeling van het hout, zodat de verf beter uitsmeert en er geen gevaarlijke of ontsierende ruwe randen zijn, kun je je uitleven met je favoriete kleuren. Bij shabby chic meubelen zijn dit meestal zeer romantische pasteltinten.

Advertisement

Als ze in goede staat zijn, kunnen ook fruitkratten van de markt shabby chic inrichtingsaccessoires worden: een of twee verflagen en wat versiering zoals strikken of bloemen, ook driedimensionale, zijn al genoeg.

Om groenten en het fruit in de keuken op te ruimen zijn decoupage versierde kisten erg leuk.

Advertisement

Je kunt ze verrijken met nieuwe details, zoals handvatten van leren riemen, of misschien dik touw.

Strikjes van stro aan de handvatten toevoegen is ook een leuk idee om kisten op een eenvoudige manier te versieren voor gebruik als manden of opberghouders.

Advertisement

Met themadecoraties kun je er ook vaashouders van maken!

Hoe zou jij houten kisten recyclen om er shabby chic creaties van te maken?

Advertisement