10 geweldige inrichtingselementen om de ruimte in kleine woningen optimaal te benutten

door Natasja

11 Januari 2022

10 geweldige inrichtingselementen om de ruimte in kleine woningen optimaal te benutten
Advertisement

Je hebt in huis niet altijd zoveel ruimte als je zou willen om plaats te maken voor de bergen nuttige of zelfs maar decoratieve voorwerpen die je in het dagelijks leven mooi vindt of nodig hebt. Wanneer de ruimte schaars is, moet je dus creatief zijn en oplossingen vinden die zowel mooi als functioneel zijn.

In feite kun je in elke kamer een of ander inrichtingselement gebruikt dat je helpt nuttige ruimte te winnen, of waar je al die overtollige voorwerpen kunt opbergen. Hieronder vind je enkele nuttige ideeën om kleine huizen tegelijk in te richten en op te ruimen.

Advertisement

Een boekenkast is nooit alleen maar een meubelstuk om boeken in op te bergen, maar je plaatst er meestal ook snuisterijen, planten, fotolijsten en decoratieve voorwerpen in. Dus waarom niet een boekenkast gebruiken als een soort muur? Overbruggende boekenplanken kunnen een communicatiedeur tussen twee kamers vervangen, bijvoorbeeld tussen de hal en de woonkamer of zitkamer. Ze laten licht door en kunnen worden gevuld met voorwerpen zodat andere oppervlakken niet te vol worden.

Advertisement

Dit soort rekken kan ook dienen als ideale scheidingswand voor verschillende ruimtes in één kamer, wat altijd handig is in kleine woningen waar één ruimte voor verschillende doeleinden wordt gebruikt.

De ideeën voor het maken van ruimteverdelers zijn eindeloos, afhankelijk van de gebruikte materialen, het gebruik dat ervan zal worden gemaakt en de algemene afmetingen. Het kunnen bijvoorbeeld pijpen zijn waarin nuttige voorwerpen zoals klokken en spiegels zijn verwerkt.

Multifunctionele meubelen of, beter nog, klaptafels en -planken, die alleen worden geopend wanneer dat nodig is. Er zijn er heel veel te koop, maar een snelle zoektocht op internet levert ook duizenden DIY projecten op om ze zelf te maken, hetzij aan de muur bevestigd, vrijstaand of in andere meubelen geplaatst (zelfs IKEA meubelen).

Opklapbare stoelen, banken of zitjes, die plat tegen de muur kunnen worden geplaatst wanneer ze niet nodig zijn. Ze zijn nuttig als extra steunpunten, zonder dat de poten ruimte op de vloer innemen, zodat de vloer ook gemakkelijker schoon te maken is. Ze zouden in de hal gebruikt kunnen worden om van schoenen te wisselen!

Advertisement

Droom je van een kookeiland in de keuken of heb je niet genoeg aanrechten? Je kunt kleine, verplaatsbare exemplaren kopen of maken, dat zijn in feite aangepaste tafels of meubelen (zoals dressoirs of zelfs ladekasten) met wieltjes, die je kan wegzetten als je ze niet nodig hebt.

Geperforeerde panelen zijn een ander idee dat nog steeds in de mode is: het kunnen de klassieke metalen zijn (eventueel over te schilderen in kleuren die bij de inrichting passen), maar er zijn nu ook een aantal houten designmodellen of ideeën om ze zelf te maken, en ze kunnen in elke kamer van het huis worden gebruikt.

Advertisement

Vergeet de ruimte onder de trap niet. Zelfs de kleinste ruimten kunnen worden gebruikt als opbergruimte met deuren of zelfs laden voor minder vaak gebruikte voorwerpen. Of ze kunnen een kapstok worden voor de jassen van gasten of voor het opbergen van reserve-accessoires.

Verhoogde platforms: waarom zet je de bank, of zelfs het bed, niet op een stuk verhoogde vloer, zodat je veel nuttige spullen op die verhoogde vloer kunt opbergen? Sommige mensen gebruiken ze voor een extra matras als er gasten komen, maar ook voor het opbergen van kleding voor de seizoenswisseling, wintersportspullen en al het andere dat slechts af en toe nodig is.

Advertisement

Gebruik haken: aan muren, in kledingkasten of ook aan de binnenkant van kastdeuren kunnen ze heel wat voorwerpen wegwerken die anders in de weg zouden liggen. Er zijn prachtige exemplaren met een verfijnd ontwerp, van alle materialen, en ook exemplaren die zelf kunnen worden gemaakt.

Met een beetje creativiteit wordt zelfs een klein huis ruim en comfortabel!

Advertisement