Wil je weer fit worden na de feestdagen? Alle tips voor hardlopen in de winter

door Natasja

14 Januari 2022

Wil je weer fit worden na de feestdagen? Alle tips voor hardlopen in de winter
Advertisement

Om weer fit te worden of gewoon gezond te blijven, is lichaamsbeweging essentieel en een van de gemakkelijkste activiteiten om te proberen is zeker hardlopen. Het enige wat je echt nodig hebt, zijn een paar comfortabele schoenen en de juiste kleding om op elk moment van het jaar en op elke plaats ter wereld te kunnen sporten, en hoewel het in de warmere seizoenen ongetwijfeld aangenamer is, is het een gewoonte die je ook in de winter goed kunt volhouden (of die je kunt aanleren).

Als je in de koudere maanden begint met hardlopen zonder het eerder te hebben gedaan, kan het wat ongemakkelijk lijken, of als je de activiteit op de verkeerde manier benadert, kun je ontmoedigd raken door de eerste moeilijkheden. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan hardlopen in de winter een goedkope en gezonde gewoonte worden.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Geschikte kleding:

Begin met schoenen die geschikt zijn voor de activiteit die je van plan bent uit te voeren. Het is de moeite waard een beetje te investeren in een paar goede schoenen, dat blessures voorkomt en het hardlopen vergemakkelijkt. Als je op straat loopt, kun je schoenen met een gladdere zool gebruiken, maar als je op paden of onverharde wegen loopt (trail running), heb je schoenen nodig met antislipzolen die de beste grip op de grond bieden, en verstevigd zodat je niet alle steentjes op de grond voelt. Ze moeten ook waterdicht zijn.

Kleed je in lagen: in plaats van een zware jas kun je beter meerdere lagen gebruiken en pas in laatste instantie een lichte waterdichte bedekking. Als je het warm krijgt tijdens het hardlopen, kun je een kledingstuk uittrekken en het weer aantrekken zodra je klaar bent, wanneer je het koud begint te krijgen.

Accessoires: je handen, keel, voeten en oren zullen waarschijnlijk koud aanvoelen, ook als je aan het hardlopen bent. Gebruik dus sokken die je helpen warm te blijven, maar die je voeten ook laten ademen (wollen sokken zijn goed als het echt koud is). Draag een muts of beter nog een hoofdband die je oren bedekt en ook een barrière vormt voor zweet. Als het niet volstaat om truien of jacks (ook shell jassen) met een hoge kraag te gebruiken, neem dan een halswarmer mee om een koude nek te voorkomen, maar wel een die niet te groot is, anders zou hij oncomfortabel kunnen worden.
En als je handen koud worden voordat je bent opgewarmd, zijn handschoenen (ook die waarbij je vingertoppen onbedekt blijven) erg nuttig.

Draag in ieder geval kleding met reflecterende elementen, zodat je goed zichtbaar bent voor alle voertuigen op de weg.

Voordat je gaat hardlopen:

  • Controleer de weersvoorspellingen: laat je niet afschrikken door de temperatuur, maar vermijd hardlopen in de regen of wanneer er kans is op ijs op de grond. Als je het zo uitkomt, is hardlopen in het midden van de dag, van de late ochtend tot de vroege middag, het veiligst in de winter, maar als je de weersvoorspellingen controleert, is de vroege ochtend ook goed.
  • Drink water: ook in de winter moet je goed gehydrateerd zijn. Het is dus goed om te drinken en misschien zelfs water mee te nemen tijdens het hardlopen.
  • Laat altijd iemand weten dat je gaat hardlopen en in welk gebied je van plan bent te gaan hardlopen.

Tijdens het hardlopen:

  •  Begin langzaam: vooral als je lange tijd niet hebt gesport, moet je voor jezelf haalbare doelen stellen en met kleine stapjes beginnen. Begin met 10 of 15 minuten hardlopen, en ga ook heel langzaam, iets meer dan een stevige wandeling, en houd het tempo gelijkmatig. In het begin snel gaan put je energie uit als je ongetraind bent, en binnen een paar minuten wil je het al opgeven.
  • Doe een warming-up voor het hardlopen en een cooling-down erna: loop minstens 10 minuten stevig door zonder te stoppen voor je gaat hardlopen, en doe hetzelfde aan het einde van je rondje, nog beter als je wat rekoefeningen doet. Begin nooit koud te lopen of stop plotseling, anders riskeer je krampen.
  • Forceer niets als je pijn hebt of problemen voelt: het is beter het wat rustiger aan te doen of te stoppen en zo nodig later weer verder te gaan of de volgende dag terug te keren, in plaats van je lichaam schade te berokkenen.

Als je eenvoudige doelen stelt en die geleidelijk aan verhoogt, zal het feit dat je ze telkens bereikt voldoende motivatie zijn om door te gaan en kan hardlopen echt een gezonde gewoonte worden die veel gezondheidsproblemen oplost.

Advertisement