Niet genoeg plaats in de kledingkast? De juiste ideeën om de kast op de meest functionele manier op te zetten

door Natasja

06 Januari 2022

Niet genoeg plaats in de kledingkast? De juiste ideeën om de kast op de meest functionele manier op te zetten
Advertisement

De slaapkamer zo leeg mogelijk laten en alle kleren en accessoires in de kledingkast in een speciale ruimte plaatsen is een manier voor een comfortabeler huis. Een hele kamer als inloopkast hebben is zeker zeer handig, maar dat is een luxe die alleen mogelijk is in voldoende grote woningen.

Dus als de ruimte krap is, moet je het dan zonder kledingkastruimte doen? Nee, dat hoeft niet. Zelfs in kleine nissen of door een deel van de hoofdkamer in te nemen, is het mogelijk een mooie en comfortabele inloopkast in te richten, zoals die je hieronder ziet.

Advertisement

Ook al is de ruimte maar één meter lang en één meter breed, dit betekent niet dat deze niet als functionele kledingkastruimte kan worden gebruikt. De kledingkast wordt opgesteld aan slechts één kant van deze rechthoekige kamer, die toegankelijk is via een open deur aan één van de wanden. Om dit te creëren kan een gipsplaatwand worden verhoogd om de ruimte aan één kant van de kamer te isoleren.

Advertisement

Een andere manier om gebruik te maken van deze zeer comfortabele en aantrekkelijke oplossingen voor het opbergen van de hele garderobe is het creëren van een nis in de muur: ook in deze gevallen wordt meestal een muur gebouwd die de hoofdruimte feitelijk versmalt, maar met schuifdeuren (en barn doors zijn altijd erg trendy) zal het gemakkelijk zijn om toegang te krijgen tot deze nis in de speciaal gecreëerde muur. Het zijn zeer nuttige oplossingen, vooral wanneer er een schuin dak is en het plafond dus schuin afloopt, zodat een op maat gemaakt meubel zeker zeer duur zou zijn.

Rekken en planken iets dieper aan de lange kant, andere hangplanken aan de korte kant onderaan, en aan de andere kant kleine metalen rekjes, zoals lange manden om aan de muur te hangen (het soort dat je gebruikt voor potten en blikken, of specerijen, in de keuken): de kosten van een dergelijk project zijn echt laag en stellen je in staat kleine ruimten te gebruiken die moeilijk met meubelen kunnen worden ingericht.

Soms heb je echt alleen de ruimte nodig om in die kleine ruimten te komen: een vrije ruimte in het midden, iets breder dan de deur, en de rest opgevuld met planken aan weerszijden.

Een deel van de kamer achter het bed: de muur van het hoofdeinde is dan de grens waarachter de kledingkast kan worden opgesteld, perfect om op te staan en je snel aan te kleden.

Advertisement

Over het algemeen wordt bij al deze ruimten de kastenwand slechts aan één kant ingericht, zodat je handig voor al je kleding en accessoires kunt lopen.

Soms bevinden ze zich aan de zijkant van het bed in plaats van erachter. Bovendien maken ze meestal gebruik van een van de ramen in de kamer om ook natuurlijk licht te hebben, indien mogelijk.

Advertisement

Ook berghokken kunnen kleine inloopkasten worden, met een mooie, krachtige en goed ontworpen plafondlamp en misschien behang op de achterwand om alles wat aangenamer te maken voor het oog.

Open de deur en je vindt meteen de spiegel voor je neus, met alle kleren aan één kant klaar om gepakt te worden.

Advertisement

In plaats van een schuifdeur kun je een kast (eventueel nog gevuld met andere accessoires) gebruiken als afsluiting van de kledingkastruimte.

Hoe zou jij je kledingkastruimte op willen stellen?

Advertisement