Is de ruimte achter de bank leeg? Laat je inspireren door een aantal ideeën om het stijlvol in te richten

door Natasja

07 Januari 2022

Is de ruimte achter de bank leeg? Laat je inspireren door een aantal ideeën om het stijlvol in te richten
Advertisement

Wanneer een bank in een woonkamer wordt geplaatst, wordt hij meestal tegen een muur geplaatst of in het midden van een open ruimte, waar hij de ontspanningsruimte zal scheiden. Dit betekent dat je vroeg of laat een idee moet vinden om de muur direct boven de bank of de ruimte die in contact staat met de rugleuning te versieren, want een kale muur of ruimte is nooit erg prettig om naar te kijken.

Lijsten, spiegels, planken, consoletafels, bartafels, boekenkasten: kijk op hoeveel manieren je deze ruimtes kunt inrichten.

Advertisement

De eerste, klassieke en altijd geldige oplossing: een groot schilderij dat de aandacht op zich vestigt.

Advertisement

Dan zijn er natuurlijk de fotowanden met lijsten die je kunt vullen met foto's, plaatjes, prenten, of ook verschillende soorten handgemaakte schilderijtjes. Deze lijsten kun je rangschikken zoals je maar wilt waarbij de beste indeling kiezen ook een goede keuze is.

Maar misschien geef je de voorkeur aan iets eenvoudigers en met een verfijnde rustieke smaak, zoals ramen die wanddecoraties zijn geworden, die ook altijd de perfecte achtergrond zullen vormen voor seizoenskransen en -slingers.

Je kunt planken gebruiken in elke stijl die past bij de inrichting voor het opbergen van o.a. voorwerpen, lijsten, spiegels. Het belangrijkste is dat ze ondiep zijn of hoog genoeg zijn geplaatst om niet het risico te lopen je hoofd te stoten wanneer je gaat zitten.

Als de bank niet direct tegen de muur staat, is er ook plaats voor een kleine, slanke tafel, eventueel met een spiegel aan de muur erboven.

Over het algemeen worden echter consoletafels aanbevolen die even lang zijn als de rugleuning van de bank.

Advertisement

Spiegels die aan vensters doen denken: ze verhogen de helderheid van de kamer en zijn altijd zeer elegant.

Wat als de bank in de hoek staat? Versier beide muren hierboven met een mix van deze opties, misschien wordt de ladder een fotohouder aan de ene kant en oude ramen of luiken aan de andere.

Advertisement

Wanneer de bank echter helemaal niet tegen de muur staat, maar de rugleuning duidelijk zichtbaar is in een open ruimte, is het des te noodzakelijker om iets tegen de rugleuning te zetten, en dat wordt meestal gedaan met een consoletafeltje in een stijl die bij de inrichting past.

Als de tafels hoog en slank zijn, zullen ze niet alleen de plaats zijn om vazen, lampen en boeken te zetten, maar kunnen ze ook dienen als een tafel als een een soort bartafel om te eten terwijl je televisie kijkt.

Advertisement

En er zijn genoeg DIY ideeën.

Sommige mensen geven de voorkeur aan een bank met kussens die doet denken aan een smalle chaise longue, om de ontspanningspunten in de woonkamer te verhogen.

Advertisement

Als er ruimte is, kun je overwegen een iets grotere tafel te gebruiken als bureau, indien nodig.

En waarom niet alle kanten van de bank bekleden met een lage boekenkast? Het vergroot de opslagruimte op een slimme manier!

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement