Heb je restanten van bolletjes wol? Gebruik ze om veel haak- en breiprojecten bijzonder te maken

door Natasja

03 Januari 2022

Heb je restanten van bolletjes wol? Gebruik ze om veel haak- en breiprojecten bijzonder te maken
Advertisement

Telkens wanneer je besluit te breien, haken of Tunesisch haakwerk te maken, kies je het project en het garen (of meer dan één) om het mee te maken, en koop je dienovereenkomstig de juiste hoeveelheid bollen. Iedereen die met deze technieken werkt, weet dat het altijd beter is om, wanneer je een kleur vindt die je echt mooi vindt, wat meer te kopen, om te voorkomen dat je later gekochte bollen garen gebruiken met een iets ander kleur.

Op die manier kun je zorgen voor uitstekende resultaten op het gewenste werkje, maar dan blijf je vaak zitten met restjes van bollen die te weinig zijn om op zichzelf voor een ander voorwerp te worden gebruikt. Hieronder vind je enkele ideeën om deze restjes op een creatieve manier te gebruiken.

Advertisement
Tutorial via doradoes.co.uk

Tutorial via doradoes.co.uk

De truc is gemakkelijk en werkt voor veel verschillende projecten: als je van een kleurrijk werkje houdt, kun je altijd een tweede gekleurd draad, of zelfs twee, toevoegen aan het hoofdgaren dat je gebruikt voor het project dat je aan het maken bent. Hierbij worden twee of meer garens samen gebruikt en als één geheel bewerkt. Dit betekent uiteraard dat je grotere breinaalden of haaknaalden moet gebruiken, want het is net alsof je dikker garen gebruikt.

Dus, met een witte basis, kun je alle gekleurde restjes toevoegen om een superleuke muts te maken zoals deze.

Advertisement
Tutorial via caabcrochet.com

Tutorial via caabcrochet.com

De andere, nog intuïtievere manier is de garens af te wisselen, dus verschillende kleuren af te wisselen, zodat je dan een muts (maar ook een sjaal, handschoenen, zelfs truien of andere werkjes) kunt maken in strepen of blokken van verschillende kleuren.

Tutorial via kamecrochet.com

Tutorial via kamecrochet.com

Denk er altijd aan hetzelfde soort garen te gebruiken: alleen de kleur zal moeten veranderen, maar het materiaal en vooral de dikte moeten hetzelfde zijn, anders zul je delen hebben die dikker zijn dan andere.

Tenzij je natuurlijk houdt van het idee van een sjaal die bijvoorbeeld gemaakt is met veel verschillende garens, alsof het een excentriek en leuk patchwork is. Die creaties zijn ook heel mooi!

allfreecrochet.com

allfreecrochet.com

Meer mutsen: deze heeft een vlecht die bovenaan begint, perfect om restjes van andere bollen te gebruiken, ook al is de rest van de muts meer in dezelfde kleuren.

mypoppet.com.au

mypoppet.com.au

Als je echter geen kledingstukken wilt maken, zijn resten perfect voor nuttige projecten zoals een grote mand, die de mand kan worden waar je je bollen in bewaart. Het is het perfecte idee voor als je veel verschillende restjes hebt!

Advertisement
thispixiecreates.com

thispixiecreates.com

Tenslotte zijn restjes perfect voor kleinere projecten, zoals onderzetters en pannenlappen. Maar ze kunnen ook worden gebruikt als garen om nieuwe steken te proberen, om te voorkomen dat de goede werkjes worden verpest door ze verschillende keren uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten: hoe vaker een werkje uit elkaar wordt gehaald en weer in elkaar wordt gezet, hoe meer dat stuk garen gaat rafelen en moeilijker te bewerken wordt, en hoe lelijker het wordt om te zien.

Hoe gebruik jij de restjes garen het liefst?

Advertisement