Je keuken modern inrichten: 11 stijlvolle ideeën, van minimalistisch tot rustiek

door Natasja

03 Februari 2022

Je keuken modern inrichten: 11 stijlvolle ideeën, van minimalistisch tot rustiek
Advertisement

De definitie van "moderne" inrichtingsstijl wordt in de loop der tijd voortdurend bijgesteld: tegenwoordig wordt onder een moderne keuken vooral een "minimalistische" keuken verstaan, bestaande uit gladde oppervlakken, welomlijnde geometrische volumes en niets overbodigs. Maar ook een rustieke keuken kan in een modern jasje worden gestoken, met echt interessante combinaties van materialen en vormen die leven geven aan geliefde stijlen zoals bepaalde interpretaties van farmhouse of bohemian.

Kortom, niet alleen de zuiverste zachtheid van minimale omgevingen die in de toekomst geprojecteerd lijken, maar ook meer onmiddellijk warme omgevingen die de evolutie zijn van rustiek of country in de klassieke zin. Kijk eens naar de ideeën hieronder.

Advertisement

Het idee van een moderne of ultramoderne keuken wordt vaak geassocieerd met dat van een ontoegankelijke en ongezellige ruimte. In werkelijkheid is er, in de zuiverheid van de lijnen en de afwezigheid van overbodige elementen waartoe dit soort design neigt, alleen maar gezocht naar functionaliteit en efficiëntie, zonder het gastvrije karakter van deze ruimtes op te offeren.

Advertisement

Zo kan er een keuken zijn met ongetwijfeld moderne lijnen, maar ook verzacht door natuurlijke materialen zoals hout, zelfs ruw hout.

De afwerkingen zijn bij voorkeur glanzend en gelakt, eventueel ook met reflecterende oppervlakken; en de materialen zijn van hoge kwaliteit en verfijnd, maar er is geen gebrek aan ideeën om met beton gemetselde structuren te maken, die zeker ook stijlvol zijn.

In keukens die een geüpdate rustieke look hebben, is het populair om hout te gebruiken voor het meubilair en witte tegels in metro-stijl voor de spatwand.

Wanneer de moderne keuken groot en luxueus is, kan je eventueel de indrukwekkende marmeren platen bewonderen die het werkblad of het kookeiland vormen.

Advertisement

Of zelfs unieke massieve stukken. Wit en grijs marmer gaan heel goed samen met de meest typische kleurencombinaties in minimalistische of rustieke moderne keukens, waar de grijstinten overheersen.

Kleinere keukens hebben vaak een open indeling, met een aanrecht dat indien nodig kan worden gebruikt als aanrecht of eettafel.

Advertisement

Het alternatief is het kookschiereiland, direct verbonden met de andere aanrechten, op dezelfde hoogte, en vaak nog breder.

Meubeloppervlakken zijn meestal zo glad mogelijk, vaak zonder knoppen of handgrepen (en als die er zijn, zijn ze van een zeer eenvoudig ontwerp), die worden vervangen door handgrepen met groeven, waarvan de groeven aan de rand bijna onzichtbaar zijn.

Advertisement

Een moderne rustieke keuken volgt in de meeste gevallen het dictaat van de farmhouse stijl, met simpel lijstwerk, veel rechthoekige planken en weinig accessoires in het zicht.

Geometrische volumes hoeven niet noodzakelijk bewerkt en scherpgerand te zijn: met het juiste ontwerp kunnen ook zachtere vormen een plaats vinden in deze keukens.

Zou je het leuk vinden om een keuken modern in te richten?

Advertisement