Fleur de slaapkamer op met een accentmuur die de aandacht trekt

door Natasja

28 Februari 2022

Fleur de slaapkamer op met een accentmuur die de aandacht trekt
Advertisement

Een accentmuur is een muur die opvallender is gedecoreerd dan de andere in een ruimte, de muur die de aandacht trekt en waar het oog op blijft hangen als je die ruimte binnenkomt: met andere woorden, het accent waarop men de aandacht moet richten.

Het is een truc die altijd al is gebruikt in de wereld van de binnenhuisarchitectuur, en die steeds meer interpretaties vindt in het tijdperk van de sociale media en dankzij de vele DIY technieken die aan populariteit winnen. In zijn meest traditionele vorm is het een muur (of zelfs maar een gedeelte, of een architectonisch element daarop) die in een andere kleur is geschilderd dan de andere, maar om een soortgelijk effect te bereiken kan men ook allerlei patronen ontwerpen of bekledingen van allerlei materiaal gebruiken. Hieronder zie je een aantal leuke ideeën voor accentmuren in de slaapkamer.

Advertisement

Behang: in een kamer waar het dak en de muren onregelmatige volumes vormen, kun je besluiten deze te standaardiseren met één kleur (meestal wit) en dan alle levendigheid van de kamer voor één muur te reserveren.

Dit is meestal die achter het bed, en een trefzekere manier om een accentmuur te creëren is het gebruik van behang, met om het even welk patroon, ook fotografisch of dat verschillende materialen imiteert.

Advertisement

Maar bekledingen met reliëfpanelen, eventueel in verschillende kleuren, zijn ook heel mooi.

Het gebruik van verf betekent niet alleen het gelijkmatig bedekken van gehele oppervlak: neem de kwast ter hand en teken eenvoudige, repetitieve geometrische patronen, ook heel minimale. Het is een trend die steeds populairder wordt, leuk en betaalbaar voor iedereen.

joyfullygrowingblog.com

joyfullygrowingblog.com

Een andere leuke categorie accentmuren zijn die met hout: het kan een traditionele beplanking zijn, met min of meer grote houten platen die verticaal of horizontaal zijn gerangschikt, maar je kunt je ook uitleven met het creëren van verschillende patronen.

Het zigzagpatroon, bijvoorbeeld, staat mooi in de meeste kamers. Ook de houtsoort en de grootte van het wandoppervlak zijn van groot belang.

Advertisement

Planken van onbehandeld hout, horizontaal gerangschikt maar van elkaar gescheiden, zodat de natuurlijke, onregelmatige randen te bewonderen zijn.

deliciousanddiy.com

deliciousanddiy.com

Ook hier schilderwerk, maar met bogen die ronde boognissen lijken te imiteren.

Advertisement
classyclutter.net

classyclutter.net

In een slaapkamer, ook in de kinderslaapkamer, kun je een accentmuur maken om het gebied af te bakenen dat bestemd is voor de studeerhoek of het bureau, en er zijn heel veel ideeën. Ook stroken gekleurd hout kunnen al een fantastische decoratie vormen.

Een ander punt dat geaccentueerd kan worden is de kaptafel, misschien met onregelmatige handgeschilderde stippen.

Advertisement

En waarom zou je van eenvoudige planken niet iets bijzonders maken door ze te omringen met een boog die op de muur is getekend?

Hoe zou jij je accentmuur in de slaapkamer willen maken?

Advertisement