Yoghurt over tijd? Gooi de bakjes niet weg, je kunt het op verschillende nuttige manieren hergebruiken

door Natasja

23 December 2021

Yoghurt over tijd? Gooi de bakjes niet weg, je kunt het op verschillende nuttige manieren hergebruiken
Advertisement

Yoghurt is een levensmiddel dat over de hele wereld bekend is en gewaardeerd wordt: het resultaat van de fermentatie van melk en is een vers product waarvan de zure smaak toeneemt naarmate de houdbaarheidsdatum nadert. Natuurlijke witte yoghurt kan echter ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog op verschillende manieren worden gebruikt.

Als het maar een dag of twee over datum is (en natuurlijk koel in de koelkast is bewaard), kan het nog steeds in de keuken worden gebruikt, of je kunt een reeks zelfgemaakte schoonheidsmiddeltjes voor haar en huid proberen. Maar de alternatieve toepassingen van yoghurt houden daar niet op: lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

In de keuken

Als de yoghurt al een dag of twee over datum is, en je merkt niet dat het drastisch van kleur of geur is veranderd, dan kun je het misschien nog wel eten. Als je het echter niet zeker weet, is het altijd beter om het eten ervan te vermijden.

In de keuken kan het een vervangmiddel voor boter worden, dat vaak in precies dezelfde hoeveelheden als boter wordt gebruikt voor verschillende soorten brood of gebak. De smaak wordt niet zuur en onaangenaam, en de zachtheid van het deeg blijft behouden. Probeer een paar eenvoudige recepten die je al vaak met boter hebt geprobeerd, of zoek ze op internet op: er zijn er veel.

Als je een gerecht met een zure roomsaus moet maken, kun je in plaats daarvan yoghurt gebruiken. Het is ook een nuttig ingrediënt voor de dressing van salades en vlees, zoals een mengsel van mayonaise, yoghurt, een vleugje mosterd en een beetje honing.

Als je het niet heel raar vindt, kun je yoghurt ook verwerken in pizzadeeg (in kleine hoeveelheden), pasta of zelfs gebruiken in plaats van room in de koffie. In de eerste twee gevallen verandert het niet echt de smaak, maar eerder de consistentie van het mengsel, terwijl het in de koffie zeker een andere noot toevoegt, niet voor alle fijnproevers, maar zeker zeer interessant.

Sommige mensen gebruiken het zelfs om vlees te marineren voordat ze het bakken!

Voor het lichaam

Yoghurt is een geweldig ingrediënt voor gezichtshuidmaskers: het hydrateert, kan de teint verhelderen, strakker maken en helpt ook de tekenen van zonlicht op de huid te bestrijden. Je kunt het proberen met 125 gram witte yoghurt (Griekse yoghurt is het beste, iig natuurlijk en bij voorkeur volle yoghurt), 1 eetlepel honing als basis, en je zou een halve theelepel kurkuma kunnen toevoegen voor een ontstoken of vette huid, of een eetlepel aloë vera gel voor een geïrriteerde huid. Een bakje yoghurt met een beetje citroensap kan daarentegen de huid te bleken.

Het wordt ook gebruikt voor haarmaskers, omdat het bijzonder heilzaam is voor de hoofdhuid en de follikels. Breng volle witte yoghurt of ook Griekse yoghurt aan op droog haar, begin bij de hoofdhuid en masseer vervolgens in de lengten. Laat 20-30 minuten inwerken alvorens af te spoelen met warm water. Sommige mensen wassen zich daarna heel licht met een milde shampoo alvorens het haar te drogen.

Heb je yoghurt wel eens op deze manieren gebruikt?

Advertisement