Wil je het glas van flessen en potten verven voor je knutselwerkjes? Je kunt het in een paar eenvoudige stappen doen

door Natasja

17 December 2021

Wil je het glas van flessen en potten verven voor je knutselwerkjes? Je kunt het in een paar eenvoudige stappen doen
Advertisement

Er zijn heel veel DIY projecten waarbij flessen, potten, vazen of andere glazen houders op een creatieve manier kunnen worden gerecycled. Soms kunnen de projecten worden verpersoonlijkt en interessanter worden gemaakt, of ook beter worden afgestemd op de kleuren van het interieur, door gekleurd glas te gebruiken. Je hebt echter niet altijd een fles van de juiste kleur bij de hand, en soms is het onmogelijk of bijna onmogelijk om er een te vinden.

Wat kun je doen? Je kunt het glas zelf kleuren, en het niet aan de buitenkant schilderen, omdat de verflaag er na verloop van tijd vaak afbladdert. Een veel doeltreffender en duurzamere methode is het glas aan de binnenkant te kleuren, zodat het zijn karakteristieke doorzichtigheid behoudt. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement

Wat je nodig hebt:

  • Mod Podge (alternatief, vinyllijm)
  • Voedselkleurstofgel
  • Bakpapier
  • Een kleine kom

Alvorens te beginnen, zorg ervoor dat je glazen voorwerp perfect schoon is, en verwijder ook alle etiketten of lijmresten aan de buitenkant.

Advertisement

Hoe gaat je te werk:

Meng een lepel Mod Podge of lijm met een of twee druppels (niet meer) voedselkleurstof in de kom. Dit moet voor elk te verven voorwerp worden herhaald, en als het groot is, is er uiteraard meer nodig. Maar de verhoudingen, om een kleur te krijgen die lijkt op een transparant glazuur, zijn altijd één druppel kleur voor elke lepel Mod Podge.

Giet het geheel in de glazen pot of fles en draai hem in je handen, zodat de kleur langzaam de hele binnenkant bedekt met een gekleurde laag. Doe dit alvast op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je niet overal kleurspatten krijgt. Neem de tijd om ervoor te zorgen dat je de hele binnenkant zo gelijkmatig mogelijk bedekt.

Laat de voorwerpen ondersteboven liggen, met de open kant op het bakpapier, zodat de overtollige kleur wegloopt. Wacht minstens een uur voor je ze aanraakt.

Plaats de voorwerpen, altijd ondersteboven, in de op 225 graden voorverwarmde oven, en houd ze ongeveer 45 minuten erin. Haal ze er dan uit (wees voorzichtig, ze zullen heet zijn) en laat ze afkoelen, altijd beter op een afgedekt oppervlak.

Je gekleurd glas is klaar en je kunt eventueel de verhoudingen tussen lijm en kleurstof veranderen om te zien hoe je de kleur intenser of satijnachtiger kunt maken. Je kunt ook kleurschakeringen maken... Kortom, de enige beperking is je fantasie!

Advertisement