Wil je de muren langs de trap opfleuren? Laat je inspireren door deze ideeën

door Natasja

30 November 2021

Wil je de muren langs de trap opfleuren? Laat je inspireren door deze ideeën
Advertisement

Een van de zones van het huis waar het minst aandacht aan wordt besteed als het gaat om decoreren en inrichten, zijn de muren van doorgangen zoals gangen, hallen en trappen. Deze laatste hebben het bijkomende probleem dat ze schuin zijn en vaak donkerder en minder zichtbaar zijn dan andere oppervlakken in huis.

Ze kunnen echter interessant worden gemaakt en verrijkt met designdetails door ze te gebruiken als een doek om te versieren met foto's, verschillende soorten afbeeldingen, maar ook voorwerpen om te verzamelen of zelfs oude en tot de verbeelding sprekende gerecyclede voorwerpen. Hier zijn een paar ideeën om inspiratie op te doen.


Advertisement

Eenvoudige spiegels: je kunt allemaal van hetzelfde type kiezen maar met verschillende afmetingen of spelen met verschillende modellen. Zij zijn het beste idee om de helderheid van deze vaak donkere ruimten te versterken.

Advertisement

Een zeer elegante muur: het diepe groen waartegen de prominente vergulde lijsten van spiegels en schilderijen afsteken, creëert een aristocratische wand.

Wie de voorkeur geeft aan de openheid en eenvoud van moderne stijlen of een Scandinavische smaak omarmt, zal het idee van een fotowand met eenvoudige, minimale witte lijsten met een grote randen zeker op prijs stellen.

Moderne smaak ontmoet rustiek in de farmhouse stijl: hier is een perfect idee voor liefhebbers van deze interieurtrend, met de muur bekleed met wit hout en een dunne plank waarop zorgvuldig geselecteerde foto's rusten.

Als de trap niet te smal is, kun je ook overwegen de muren te gebruiken om ondiepe rekjes te plaatsen.

Advertisement

Smalle planken en rekken bieden plaats aan boeken en diverse voorwerpen, maar ook aan fotolijstjes, prenten en schilderijen.

Als er geen chaos tussen kleuren en vormen dreigt te ontstaan, kun je je uitleven met foto's, schilderijen, borden, spiegels, klokken en nog veel meer. Het belangrijkste is dat je altijd een indeling in gedachten hebt die een bepaalde volgorde volgt.

Advertisement

Een truc om uit te vinden waar de gaten op de muur moeten komen, is om eerst sjablonen te maken met de exacte afmetingen van de verschillende stukken die je wilt ophangen, en deze met een beetje plakband op de muur te plakken, zodat je ideale richtlijnen hebt waarbinnen je je hele mozaïek van decoraties kunt rangschikken.

Om de uniformiteit te herstellen wanneer de inhoud van de lijsten verschillend is, kun je voor elke lijst dezelfde kleur kiezen en de voorkeur geven aan lijsten met randen.

Advertisement

Je kunt de muren van de trap vrijlaten en je in plaats daarvan concentreren op de muur van de overloop, die een prominente accentmuur wordt.

Niet alleen spiegels of foto's: je kunt kiezen wat je aan de muren wilt hangen. Ook handwerkvoorwerpen zoals strocreaties en dergelijke.

Advertisement

Lege lijsten hebben ook hun charme!

Zou je het leuk vinden om hangende lantaarns te gebruiken?

Advertisement