Ontdek nuttige tips om kamerplanten zo goed mogelijk de winter door te helpen

door Natasja

21 November 2021

Ontdek nuttige tips om kamerplanten zo goed mogelijk de winter door te helpen
Advertisement

Wanneer het 's nachts te koud wordt, moeten veel van de potplanten die je sinds de lente buiten hebt staan, weer naar binnen. Daar kunnen ze genieten van hogere en constantere gemiddelde temperaturen, maar er zijn ook een aantal nadelen die te wijten zijn aan de kenmerken van het winterseizoen en die soms de gezondheid van je lievelingsplanten in gevaar brengen.

Daarom is het belangrijk te leren hoe ze op de juiste manier moeten worden verzorgd, en hoewel elke soort zijn eigen specifieke eisen heeft, zijn er een aantal richtlijnen die meestal wel van toepassing zijn op de meeste planten die je binnenshuis houdt. Lees verder en ontdek welke.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

1. Minder water geven: tenzij het huis te warm of te droog is, blijft het water in de bodem van planten veel langer staan wanneer ze in de winter binnenshuis worden bewaard, dus als je altijd de regel volgt dat planten water moeten krijgen wanneer de grond droog is, zul je ze minder vaak water moeten geven, soms zelfs hele weken overslaan, vooral in het geval van bijvoorbeeld vetplanten. Als het tijd is om water te geven, doe het dan royaal en 'vergeet' het dan een tijdje.

2. Profiteer van zoveel mogelijk natuurlijk licht: het aantal uren daglicht neemt in de winter af en de planten hebben daar veel onder te lijden. Vooral als je bedenkt dat 99% van de soorten die je in huis hebt, afkomstig is uit tropische of subtropische streken, waar ze geen last hebben van deze schommelingen. Dus ook al zijn het halfschaduwminnende planten, zorg ervoor dat ze zo veel mogelijk natuurlijk licht krijgen (wat nog minder is op dagen met slecht weer). Zet dus alle potten op vensterbanken of tegen muren of in potten waar ze een plekje hebben waar ze minstens een paar uur per dag zonlicht kunnen krijgen.
Je zult merken dat veel van deze planten van kleur veranderen, dat hun groen minder intens wordt en dat hun bladeren en takken dunner en zwakker worden: dit zijn allemaal tekenen dat de plant meer zon en misschien wat meer warmte nodig heeft. Wacht dus niet te lang om ze naar de ramen te verplaatsen wanneer je deze tekenen opmerkt.

3. Het is normaal dat bladeren eraf vallen: voor veel planten is de winter een rustperiode, dus het is normaal dat sommige bladeren eraf vallen. Als de plant echter al zijn bladeren verliest, kan hij dood zijn, en dit kan worden veroorzaakt door overbewatering, gebrek aan licht of onjuiste temperaturen.
4. Voorkom tocht - zeer weinig kamerplanten verdragen tocht omdat deze snelle temperatuursveranderingen in hun omgeving veroorzaken.
5. Geen bemesting: ze produceren geen bladeren of bloemen, dus ze hebben geen extra voeding nodig.
6. Pas op voor insecten en ongedierte: ziekten en insectenplagen die schadelijk zijn voor planten kunnen zich ook binnenshuis verspreiden, dus houd ze altijd goed in de gaten en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.
7. Laat ze niet te weinig vocht opnemen: ook als je ze niet zoveel water geeft als gewoonlijk, is een vochtig microklimaat rond de planten heilzaam. Het helpt ook veel om ze dichter bij elkaar te zetten!
8. Laat ze 'rustig' staan tot het voorjaar: niet snoeien of verpotten, dat gebeurt allemaal aan het eind van de winter.

Veel tuinierplezier!

Advertisement