Maak een DIY hoofdeinde om je kamer echt uniek te maken

door Natasja

19 November 2021

Maak een DIY hoofdeinde om je kamer echt uniek te maken
Advertisement

Soms hebben de eenvoudigste en meest elementaire bedframes geen hoofdeinde, of misschien is het hoofdeinde erg saai en past het niet bij de inrichting van de kamer: in dergelijke gevallen kun je besluiten een handgemaakt hoofdeinde te gebruiken of ook de muur te versieren precies waar het hoofdeinde moet komen.

Er zijn veel DIY ideeën, die ook nog eens heel gemakkelijk te maken zijn en aan verschillende inrichtingsstijlen kunnen worden aangepast. Hieronder vind je verschillende voorbeelden om te overwegen en misschien aan je eigen smaak aan te passen!

Advertisement

Je kunt de draagconstructie maken met houten staven en een multiplex plaat, waarop je een schuimrubberplaat kunt plakken. Bekleed het vervolgens met een stof die je mooi vindt en die past bij de kleuren en de stijl van de kamer, en bevestig het met behulp van een spijkerpistool op de multiplex plaat, zodat het aansluit aan de vulling in het midden van het paneel. Draai het om tot het de hele houten lijst bedekt en zet de randen vast aan de achterkant van het multiplex en de planken. Bedek tenslotte de net vastgemaakte punten met sierknoppen en je hebt je hoofdeinde!

Advertisement

Het is ook mogelijk een gevuld hoofdbord te maken zonder houten frame, d.w.z. met alleen het paneel, de vulling en de stoffen bekleding, maar in dat geval is het beter het te quilten door op gelijke plaatsen spijkers te plaatsen, die je vervolgens bedekt met knopen of eventueel ook edelstenen of kunstparels.

Als je alleen de muur wilt versieren waar het hoofdeinde moet komen, zijn de ideeën vrijwel eindeloos. Hang bijvoorbeeld een boho-chic creatie op met mandala's en franjes in zachte kleuren.

Een van de eenvoudigste, handigste en populairste oplossingen is een rail aan het bed te bevestigen, hoog genoeg om comfortabele kussens precies daar te hangen waar je tegenaan wilt leunen als je in bed zit. De rail mag niet ver uitsteken, en de kussens moeten dik genoeg zijn om echt comfortabel te zijn als rugleuning. Zorg ervoor dat je de juiste hoogte berekent, zodat, wanneer je met je rug tegen de muur leunt, je hoofd de rail niet zal raken.

Nog een heel eenvoudig idee voor wie alleen de muur wil versieren: een delicate decoratie die aan een hoger aangebrachte tak hangt.

Advertisement
Tutorial via cottonstem.com

Tutorial via cottonstem.com

Je kunt ook gerecycled hout gebruiken om de eenvoudige vorm van een hoofdeinde te maken, en het vervolgens versieren met iets dat je er als een lijst op kunt bevestigen: deze houten hoepels voor het naaien versierd met kunstbladeren zijn romantisch en schattig.

De deuren van een oude houten deur, zoals die van een schuur, een stal of een oude loods, zijn een rustiek idee dat altijd fascineert.

Advertisement

Rustiek en toch elegant in zijn eenvoud, met handige lampjes die rechtstreeks op het hout zijn bevestigd, zodat er meer ruimte overblijft op de nachtkastjes.

Luiken en deuren van alle soorten zijn een perfect idee voor rustieke stijlen, ook in een chique uitvoering.

Advertisement

Essentieel, natuurlijk en elegant: alleen panelen van gepolijst natuurlijk hout sieren de wand.

Welk idee vind je het mooist?

Advertisement