Bescherm de tuinmeubelen in de winter voor een langere levensduur

door Natasja

04 Januari 2022

Bescherm de tuinmeubelen in de winter voor een langere levensduur
Advertisement

Balkons, terrassen en tuinen zijn ruimten die we graag inrichten met allerlei soorten meubilair: tafels, banken, fauteuils, maar ook hangmatten, ligstoelen, zitmeubelen en allerlei soorten kussens om ze comfortabel te maken. Maar wanneer de temperaturen zo dalen dat we de avonden en dagen niet meer buiten kunnen doorbrengen, wordt het tijd om na te denken over hoe we elk meubelstuk voor buiten opbergen, of op zijn minst beschermen tegen de weersomstandigheden.

De tijd die ze onbeschermd doorbrengen van de lente tot de herfst, stelt hen al bloot aan regen, zon en wind, die zeker hun sporen nalaten, maar de atmosferische omstandigheden van de winter, vooral wanneer deze zeer streng is, kunnen meubelen al na één seizoen waarin ze niet naar behoren zijn afgedekt of opgeslagen, vele jaren doen verouderen.

Amazon

Amazon

  • Als je ruimte hebt, maak dan een schuurtje of een hoek van de garage klaar om de meubelen daar te plaatsen. Smeedijzeren meubelen onder een afdak hoeven slechts om de paar jaar te worden schoongemaakt en opnieuw geschilderd met geschikte producten, maar meubelen van natuurlijke vezels, hout of ook synthetische materialen moeten wellicht na enkele jaren worden vervangen. Temperatuurschommelingen, vorst of vocht kunnen ze op verschillende manieren onherstelbaar beschadigen, dus de mogelijkheid om ze binnenshuis te beschermen is zeker de beste optie. Als je echt geen ruimte binnenshuis hebt, moet je op zijn minst investeren in goede, op maat gemaakte houders en hoezen. Er zijn er die zo gevormd zijn dat ze op verschillende soorten meubilair passen, en andere van uitstekende kwaliteit (bestendig PVC, waterbestendige stoffen van verschillende soorten) die zo gevormd kunnen worden dat ze ook op verschillende soorten meuben passen. Het is belangrijk dat ze zo strak mogelijk om de verschillende delen van het meubel kunnen worden gewikkeld, zonder te wijd te zijn: hoe strakker ze om de vorm van het meubel zitten, hoe minder infiltratie, en hoe minder kans dat ze wegvliegen bij sterke wind. In feite moet alleen de bodem een beetje open worden gelaten, zodat er nog voldoende ventilatie is om schimmelvorming te voorkomen.
  • Afdekzeilen: Het gebruik van doorzichtige plastic afdekzeilen is de goedkoopste optie, maar biedt geen bescherming tegen de zon. In elk geval is het beter de dikste en sterkste te kiezen (en niet de dunne die worden gebruikt om meubelen tegen verfspatten te beschermen), want het belangrijkste kenmerk is dat ze absoluut waterdicht zijn. Maak gebruik van elastische koorden (ook die met haken die worden gebruikt om voorwerpen in auto's te laden), touwen of zeer sterke draden om de zeilen zoveel mogelijk rond de meubelen te laten aansluiten, en laat altijd een beetje opening aan de onderkant om te zorgen voor de minimaal noodzakelijke ventilatie.
  • Laat kussens nooit in de open lucht liggen: kussens zijn de eerste die door schimmel worden aangetast, en zelfs de vochtigheid van een zomerse regenbui is voldoende om te voorkomen dat ze opdrogen, dus in de winter moeten ze helemaal worden opgeruimd en droog worden gehouden. Nog beter is het als ze tijdig worden gewassen en gedroogd, zodat ze in - of op - een meubelstuk kunnen worden opgeborgen en het volgende voorjaar klaar zijn voor gebruik.

In plaats van elk jaar de meubelen te moeten opknappen of, erger nog, ze te vroeg te moeten vervangen, loont het de moeite om de ruimte en de meest comfortabele manier te vinden om ze in de winter te beschermen, vind je ook niet?

Advertisement