Ontdek hoe je je eigen handgemaakte manden kunt maken die op heel veel manieren kunnen worden gebruikt

door Natasja

04 November 2021

Ontdek hoe je je eigen handgemaakte manden kunt maken die op heel veel manieren kunnen worden gebruikt
Advertisement

Een van de dingen die je met het haken kunt maken, zijn manden: dit zijn handige voorwerpen die met dikke, sterke draden worden gemaakt en daarom het gebruik van grote, stevige haaknaalden vereisen, die behoorlijk zullen worden belast, omdat het weefsel altijd zeer dicht en dik is.

In de meeste gevallen wordt bij deze manden met de eenvoudigste steken gewerkt, de steken die je het eerst leert bij het haken, en die dus ook het snelst te doen zijn als je al enige ervaring hebt. Hieronder vind je verschillende modellen, manden voor de was, voor het opruimen van spullen die verspreid liggen over de vloer, in de badkamer, op meubelplanken en nog veel meer.

Advertisement
Tutorial via yarnandchai.com

Tutorial via yarnandchai.com

Een methode om eenvoudige ronde manden te maken van de gewenste grootte: ze hebben een dik, stevig weefsel en gebruiken een halve vaste, half stokje (soms gebreid in de lus die zich vormt onder de hoofdlus aan de voorkant van het werkje), een bonensteek en de magische ring om te beginnen.

Het maken van een set is niet moeilijk, zodat je in veel kamers orde kunt scheppen met bijpassende, handgemaakte accessoires!

Advertisement
Tutorial via sweeteverlyb.com

Tutorial via sweeteverlyb.com

Deze manden, die groter zijn en handige houten handvatten hebben, zijn perfect om het speelgoed van de kinderen netjes te houden, eventueel ook om garen in te bewaren, of om de was te sorteren.

Gewoonlijk worden de manden vervaardigd door een vlakke cirkel te maken voor de bodem, en dan het werkje te buigen om het te laten rijzen door aan de achterkant van elke steek in de lus te werken, en dan verder te gaan met het normale cirkelwerk, oplopend tot de gewenste hoogte. In dit geval is echter, na de ronde waarin het werk naar boven buigt, een tussenstap ingevoegd, of liever een soort "onzichtbare ronde" die het werk sterker maakt: zodra de platte onderkant is afgewerkt, wordt een ronde van zeer laag breiwerk gemaakt, die alleen in de achterste lussen wordt gewerkt, en vervolgens wordt de volgende ronde, in laag breiwerk, gemaakt door boven op de zojuist gemaakte ronde te werken.

Tutorial via easycrochet.com

Tutorial via easycrochet.com

Een kleiner model, met een dikker en steviger weefsel: we raden aan een zeer sterk garen te gebruiken, of met twee garens tegelijk te werken, om een echt sterk eindproduct te krijgen. De afwerking is eenvoudig: vaste, halve vaste en stokje.

Tutorial via knitsnknots.ca

Tutorial via knitsnknots.ca

Er zijn ook veel modellen die je leren hoe je handgrepen kunt maken zonder het haken te onderbreken, en zelfs zonder accessoires te hoeven kopen of andere materialen te hoeven samenvoegen. Ze verschijnen als gleuven aan de zijkant van de mand, en wanneer ze in de langere en grotere manden worden gemaakt, is het beter ze niet te dicht bij de rand te plaatsen, zodat nog 3 of 4 rondes mogelijk zijn, zodat de handvatten zelf goed stevig zijn.

Heb je wel eens manden gehaakt?

Advertisement