DIY hoofdband: maak er een zelf met een eenvoudige methode (+ VIDEO)

door Natasja

24 December 2021

DIY hoofdband: maak er een zelf met een eenvoudige methode (+ VIDEO)
Advertisement

Hoofdbanden zijn een handig, nuttig en zeer veelzijdig accessoire: ze kunnen een look opfleuren met duizend verschillende kleuren en een vrolijk of elegant detail toevoegen, afhankelijk van de stof en de versieringen waarmee ze zijn versierd. En ze zijn echt handig wanneer je je haar netjes moet houden, of wanneer het je je haar eigenlijk moet wassen maar daar geen tijd voor hebt.

Met een beetje naaiwerk kun je gemakkelijk je gepersonaliseerde hoofdbanden maken, gewoon gevlochten op het hoofd als een tulband en met een handige elastische band waardoor ze gemakkelijk te dragen zijn. Lees verder en ontdek hoe je ze maakt, en onderaan vind je ook de videohandleiding.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je zult nodig hebben:

  • 2 stoffen rechthoeken van 45 x 20 cm
  • 1 stoffen rechthoek van 30 x 7 cm
  • een elastiek van 15 cm
  • twee veiligheidsspelden
  • spelden
  • naald en draad (of naaimachine)
  • schaar

Begin met de rechthoeken van stof in de lengte doormidden te vouwen, met de stof binnenstebuiten zoals je op de foto ziet.

Advertisement
Creativo

Creativo

Naai langs de rand van de stukken stof om zo een soort stoffen buisjes te creëren.

Creativo

Creativo

Draai de stof van elk van de stofbuisjes die je net hebt gemaakt, weer naar met de mooie kant naar buiten.

Creativo

Creativo

Rijg een veiligheidsspeld door elk van de twee uiteinden van het elastiek en maak ze aan elkaar vast om het gemakkelijker te maken het hele elastiek door de kleinere stoffen buis te trekken. Laat de eerste speld uitsteken met een klein stukje elastiek over de randen van de stof aan één kant, en naai dan overdwars (langs de korte kant van de stof) om het elastiek in de stof vast te zetten.

Creativo

Creativo

Doe hetzelfde met de andere speld en je krijgt een elastiekje omzoomd met geplooide stof. Leg het apart.

Advertisement
Creativo

Creativo

Neem de andere twee buisjes stof, weer met de naad naar boven, en leg ze kruislings op elkaar, met de horizontale kant onder de verticale kant.

Creativo

Creativo

Til de twee uiteinden van de horizontale zijde over de verticale zijde en voeg ze samen. Terwijl je ze met één hand vasthoudt, verbind je de uiteinden van het andere stuk stof door er vanaf de andere kant aan te trekken, zodat je in het midden twee in elkaar verstrengelde lussen krijgt, zoals op de foto.

Advertisement
Creativo

Creativo

Sluit elk van de stoflussen: je moet de beide uiteinden van elke stofbuis op elkaar laten aansluiten, zodat de naad binnenin blijft, en precies boven en in het midden een puntje van het gekrulde elastiek. Vouw de stof naar het midden en naai het dicht.

Creativo

Creativo


Doe dit aan beide kanten, zodat de drie oorspronkelijke stukken aan elkaar vast komen te zitten, en schik vervolgens de verschillende plooien zo dat de naden bedekt zijn. Je hoofdband is nu klaar. Je kunt het een persoonlijk tintje geven door stoffen met verschillende patronen te gebruiken, door telkens een ander soort stof te gebruiken (ook fluweel!) of door strassteentjes, pailletten, parels en andere applicaties toe te voegen.

Bekijk de video om de verschillende stappen te zien: https://www.youtube.com/watch?v=Ig_2nqsmlaU&feature=emb_imp_woyt

Advertisement
Advertisement