Handgemaakte hangende plantenhouders: maak geweldige gehaakte hanging baskets

door Natasja

25 November 2021

Handgemaakte hangende plantenhouders: maak geweldige gehaakte hanging baskets
Advertisement

De beste plaats om planten in huis te zetten is vaak bij de ramen, waar ze voldoende natuurlijk licht ontvangen, maar je hebt niet altijd de mogelijkheid om een vensterbank of een deel van de vloer of muur te bezetten met plantenbakken of pothouders. Een handige oplossing, die smaakvol inricht en minder ruimte inneemt, is het aanbrengen van hangende pothouders, en er zijn werkelijk vele manieren om ze te maken, ook met DIY.

Als je van een op bohemian of etnisch geïnspireerde inrichting houdt, heb je ongetwijfeld al veel manden van gevlochten touw gezien, waarin kleine en middelgrote potten geplaatst kunnen worden: welnu, je kunt ze zelf haken. Hieronder staan een paar patronen om inspiratie op te doen.

Advertisement
Tutorial via curbly.com

Tutorial via curbly.com

Deze plantenhouder lijkt te zijn gemaakt volgens de trendy macramé-techniek, d.w.z. het verweven van touw met een reeks speciale knopen, maar in werkelijkheid is het een heel eenvoudig haakwerkje versierd met houten kralen.

Advertisement
Tutorial via mbstitches.com

Tutorial via mbstitches.com

Een vollere en meer bewerkte mand, begonnen met een magische cirkel en vervolgens gemaakt met afwisselend vasten en stokjes, waarbij er regelmatig een wordt overgeslagen: afhankelijk van de dikte van het garen kun je meer delicate of stevige constructies maken, voor potten van alle maten en gewichten.

Tutorial via nanascraftyhome.com

Tutorial via nanascraftyhome.com

Op deze manier ontstaat een soort sterpatroon, dat je eindeloos kunt voortzetten door de kleuren af te wisselen, zodat je meer of minder dikke hanging baskets krijgt, afhankelijk van de pot die je erin wilt zetten.

Tutorial via ravelry.com

Tutorial via ravelry.com

Een dik, kleurrijk net met een contrasterende rand. Al deze projecten zien er geweldig uit binnenshuis of misschien onder een afdak buiten. Het is altijd het beste om zeer sterk katoen of ook koord te kiezen en deze zo te bewerken dat de textuur tamelijk compact lijkt, d.w.z. zonder een te dikke stof te kiezen.

Bedenk dan, zoals bij veel soorten hanging baskets of hangplanken het geval is, dat het, om deze plantenhouders langer te kunnen bewaren, altijd de voorkeur verdient de pot uit de handgemaakte mand te halen wanneer je water moet geven, en hem er weer in te zetten zodra hij niet meer druppelt: er is namelijk geen ruimte voor schotels om water op te vangen, en zelfs het sterkste garen zou uiteindelijk beschadigd raken door het water.

Advertisement