Maak je hoofdeinde uniek met enkele creatieve doe-het-zelfprojecten

door Natasja

29 Oktober 2021

Maak je hoofdeinde uniek met enkele creatieve doe-het-zelfprojecten
Advertisement

Het bed is ongetwijfeld het belangrijkste meubelstuk in de kamer, en het hoofdeinde is vaak het meest zichtbare en in het oog springende deel. Daarom is het misschien wel het element dat het meest bijdraagt tot het bepalen van de stijl van de hele kamer. Hij heeft echter niet alleen een decoratieve functie, maar het dient ook om achterover te kunnen leunen zonder echt tegen de muur zelf, en daarom kan hij ook worden uitgevoerd met een gevuld gedeelte. Andere keren kan het echter ook een plank bevatten om voorwerpen op te zetten die niet op het nachtkastje passen.

Kortom, er zijn duizenden ideeën om inspiratie uit op te doen, en wij stellen er hieronder een paar voor om je zin naar doe-het-zelven aan te wakkeren.

Advertisement

Als je oude deur- of vensterluiken kunt recyclen, heb je het perfecte hoofdeinde voor een inrichting in vintagestijl.

Advertisement

Glazen panelen kunnen ook worden gebruikt, zowel op zichzelf, als om een trompe l'oeil te creëren door een panoramafoto toe te voegen, alsof het raam werkelijk uitkijkt op een fantastisch landschap.

Een ander leuk idee is om de verschillende glaspanelen die het raam vormen te bedekken met stof of ook gekleurd behang.

Hier is de vorm van een raam nagemaakt met luiken aan de weerszijden.

Als je goed bent in houtbewerkent, vind je online veel videohandleidingen over hoe je echt mooie hoofdeinden kunt maken, ook van gerecycled hout zoals pallets of oude meubels.

Advertisement

Een rustiek maar modern hoofdeinde: vele houten schijven gemaakt van takken en boomstammen, gevat in een lijst dat een zeer strakke vorm tekent op de witte muur. Simpel maar met een groot effect.

Ook eenvoudige houten planken kunnen een zeer eenvoudige en moderne constructie creëren.

Advertisement

Als je daarentegen houdt van een stijl die naar het etnische neigt, kun je ook een reeks grote onderzetters of andere soortgelijke voorwerpen van biezen of natuurlijke vezels als hoofdeinde gebruiken. Of je kunt proberen een decoratie te weven met de kunst van het macramé.

Gewoon veel grotere kussens, en verder een dunne plank die over de lengte van de muur loopt, om foto's, vazen met bloemen of wat je maar wilt op te zetten.

Advertisement

Een metalen rail die grote kussens vasthoudt: het is een essentieel ontwerp dat altijd opvalt, maar het is ook heel comfortabel om achterover te kunnen leunen en rechtop in bed te zitten zonder telkens een wegglijdend kussen te moeten optrekken.

Hetzelfde idee kan ook op een meer traditionele manier worden toegepast.

Advertisement

Vele stroken stof met elkaar verweven: je kunt de stoffen en kleuren kiezen die je het mooist vindt en die het beste bij de inrichting passen.

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement