Hout voor de open haard: plaats het handig bij het vuur met deze praktische en mooie oplossingen

door Natasja

26 Oktober 2021

Hout voor de open haard: plaats het handig bij het vuur met deze praktische en mooie oplossingen
Advertisement

Iedereen die een open haard of houtkachel gebruikt om zijn huis te verwarmen, weet dat wanneer het koude seizoen aanbreekt, je altijd een stapel hout in de buurt van het vuur klaar moet hebben liggen, zodat je niet naar buiten hoeft om het hout dat je nodig hebt te verzamelen. In plaats van het hout in grote hoeveelheden op te stapelen of gebruik te maken van verschillende houders verspreid over de vloer in de buurt van de kachel of open haard, is het handig om meubels of nissen te voorzien om het hout in onder te brengen.

Hieronder vind je een aantal ideeën voor het maken van stapels die handig, ruim maar compact zijn, en er ook mooi uitzien: misschien zit er een geschikt idee bij voor jouw huis!

Een gemakkelijke manier om een stapel te maken in de buurt van de open haard of kachel is om stevige houten kisten te gebruiken als een soort boekenkast aan de muur. Je hoeft ze niet eens te verven of te overspuiten zoals meubels, ze zijn een goedkope en praktische oplossing die ook nog eens mooi is om te zien.

Advertisement

Als je de haard of kachel misschien maar af en toe aanzet en je geen grote voorraad hout nodig hebt, of als je het van dag tot dag wilt bijvullen om het huis netjes te houden, kan de ruimte onder zo'n gemetselde bank handig zijn. Dit zou ook een goede plaats kunnen zijn om extra hout op te slaan als er al stapels bij het vuur liggen.

Op dezelfde manier kun je wat hout in een vak onder het tv-meubel in de woonkamer leggen.

Het plaatsen van een dergelijke zuil, direct in de kamer geplaatst, misschien met een gipsplaat toevoeging, is een modern en elegant idee.

Solide en ruime metalen meubelen zoals deze zijn ook erg mooi.

Advertisement

Als je een voorraadje moet inslaan voor koudere dagen, komt zelfs de ruimte onder een slanke maar hoge consoletafel in de gang van pas.

Er zijn ook veel doe-het-zelf projecten voor het maken van karretjes en manden, waaronder het gebruik van hout van pallets of metalen buizen.

Advertisement

Voor alle kleinere blokken die worden gebruikt om het vuur aan te steken, kun je metalen emmers gebruiken of, nog beter, koperen vaten.

Een stevige houten kist met handige wielen, met de hand gemaakt: het is een klein en compact wagentje, maar ruim genoeg om al het hout dat je nodig hebt dichter bij het vuur te bewaren.

Advertisement

Als je een ruimte net buiten het huis hebt, ook onder een afdak, is een dergelijk meubelstuk erg handig.

Zitten er ideeën bij die je in je huis zou willen toepassen?

Advertisement