Maak creatieve doe-het-zelf-plaatskaartjes om de tafel fantasievol te decoreren voor speciale gelegenheden

door Natasja

01 November 2021

Maak creatieve doe-het-zelf-plaatskaartjes om de tafel fantasievol te decoreren voor speciale gelegenheden
Advertisement

Wanneer je de tafel dekt voor een belangrijke gelegenheid, is het leuk om de plaats van de verschillende gasten aan te duiden met plaatskaartjes. Als je thuis geen kant-en-klare kaartjes hebt, of als je andere wilt gebruiken, kun je ze op veel verschillende manieren zelf maken , allemaal heel creatief.

Er zijn projecten die heel snel gaan en andere die een beetje voorbereiding vergen maar toch heel eenvoudig zijn. Je kunt natuurlijke materialen gebruiken, maar je kunt ook voorwerpen recycleren of ze vorm geven met boetseerklei. Kijk eens naar de ideeën hieronder en misschien vind je er wel een die past bij de volgende speciale gelegenheid.

Advertisement

Twee kleine houten wasknijpers voor elke kaart bedrukt met de naam, en verder kleine bloemen die aan de zijkant uitsteken: je kunt de kaart personaliseren met je favoriete motieven, verschillende kleuren wasknijpers kiezen en ook gedroogde of kunstbloemen gebruiken!

Advertisement

Wanneer kinderen (maar niet alleen kinderen!) aan tafel zitten, is oud speelgoed dat is overgeschilderd met metallic verf of ook pasteltinten die bij de rest van de tafel passen, een heel leuk idee.

Met behulp van witte en grijze polymeerklei kun je vormen maken (met behulp van koekjesvormen) met marmerachtige aders. Laat ze een beetje stollen alvorens ze te bakken en zodra ze gebakken en afgekoeld zijn, verf ze met een afwerkingsspray. Vergeet natuurlijk niet de snede te maken op de plaats waar je de kaart gaat plaatsen voordat je gaat bakken!

Een van de meest gebruikte materialen voor plaatskaartjes is ongetwijfeld de kurk, op verschillende manieren beschilderd.  Het enige wat je hoeft te doen is ze in een beetje acrylverf dopen!

Bij het uitsnijden van de stukken of het maken van de insnijding waarin de naamkaartjes worden geplaatst, is het van belang dat de kurken eerst een tiental minuten in water worden gekookt, zodat ze niet verkruimelen.

Fonkelende kurken beschilderd in metallic tinten: eenvoudig en chic.

Advertisement

Nog meer kurken, met een leuke strik van touw en kralen, en het naamkaartje er aan de zijkant ingestopt.

Het kaartje aan de zijkant met wijnkurken, en door papier in verschillende kleuren te gebruiken worden de plaatskaartjes nog persoonlijker.

Advertisement

Ook hier kurken, maar dan per twee: een lint en bloemen, ook kunstbloemen, om ze bij elkaar te houden, en een snede door beide om de kaartjes er in te steken.

Voor wie weinig tijd heeft, is dit een perfect idee: druk de kaarten af en knip ze uit, en maak dan gewoon twee kleine sneetjes om de steel van een bloem er in te steken, mooier als ze vers zijn, maar ook gedroogd of kunstbloemen. In plaats van een bloem kun je ook takjes rozemarijn of andere aromatische planten gebruiken, of ook maiskolven.

Advertisement

Halve houten schijven met een gleuf in het midden van de bast: ook dit is heel eenvoudig en heeft een onweerstaanbare rustieke charme.

Voor deze plaatskaartjes heb je alleen een paar takjes nodig die op dezelfde lengte zijn gesneden, een hete lijmpistool en een takje van bomen met naalden: ze ruiken heerlijk en zien er echt mooi uit.

Advertisement

Een zoete gedachte voor elke gast!

Deze gestileerde houten huisjes zijn prachtig als decoratieve accessoires. Je zou ze in verschillende maten en kleuren kunnen maken, zodat je ze als een decoratieve compositie bij elkaar kunt plaatsen als ze niet nodig zijn als plaatskaartjes. Of het kunnen fotohouders zijn!

Advertisement

Een heel leuk idee: ontkiem zaadjes in eierschalen, en het kunnen ook cadeautjes worden die gasten mee naar huis nemen om te kweken.

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement