Wil je dennenappels schilderen? Probeer deze snelle en gemakkelijke technieken

door Natasja

14 Oktober 2021

Wil je dennenappels schilderen? Probeer deze snelle en gemakkelijke technieken
Advertisement

Dennenappels zijn een van de populairste geschenken uit de natuur voor handgemaakte decoraties: ze behouden zeer lang hun vorm, zodat alle dennenappels die worden verzameld in de periode waarin ze vallen, d.w.z. de herfst, het hele jaar door kunnen worden gebruikt. En ook als je ze versiert met verf of andere materialen, kun je ze opbergen en ze bijna intact aantreffen als je ze het volgende jaar weer tevoorschijn haalt.

Er zijn verschillende methoden om ze te kleuren, die we je hieronder zullen laten zien, maar voordat je een van deze methoden gebruikt, is het van essentieel belang dat je de dennenappel goed schoonmaakt, zodat de verschillende verven goed kunnen hechten. Je moet ze dus zeer goed borstelen en zo nodig wassen. Als je ze moet wassen, schrob ze dan met een borstel zodra je ze in het water dompelt en laat ze vervolgens twee dagen op een droge, zonnige plaats liggen zodat ze kunnen drogen en weer helemaal open kunnen gaan. Als ze schoon zijn, zet je ze 20 à 30 minuten in de oven op 100° en als ze afgekoeld zijn, zijn ze klaar.


Advertisement

Als je veel van dezelfde kleur moet gebruiken, is de gemakkelijkste methode om ze rechtstreeks in een verfpot te dompelen, die je op een met krantenpapier of karton beschermd oppervlak hebt gezet.

Neem dan wat ijzerdraad (of ander buigzaam draad) en wikkel het tussen de schubben van de basis (het breedste punt), maar probeer het zo dicht mogelijk bij het hart van de dennenappel te krijgen, zodat de schubben zelf met verf bedekt kunnen worden. Houd de draad lang genoeg vast om de twee uiteinden samen te voegen en een handig handvat te maken om je te helpen de dennenappel in te dompelen.

Laat het dan drogen op de krant of het karton, of je kunt de dennenappel zo ophangen dat je de punten die in contact met de tafel komen niet eens hoeft aan te raken.Advertisement

Wanneer je verschillende kleuren wilt gebruiken, kun je het beste een beetje van elke kleur in verschillende kleinere glazen of bakjes gieten en dan op dezelfde manier te werk gaan.

Voor een meer afgewerkt resultaat kun je in plaats daarvan de verschillende schubben één voor één schilderen; in dat geval verdient het vaak de voorkeur sponspenselen te gebruiken in plaats van penselen met haren.

De techniek om alleen de buitenranden te schilderen is ook erg mooi, ook het gebruik van verschillende tinten kleur op dezelfde dennenappel.

Om de mooiste tinten te krijgen, maak je kleurlagen: kies de lichtste basiskleur om de dennenappel in te dompelen, en kleur daar dan overheen met de penselen wanneer de dennenappel is opgedroogd.

Advertisement

Als je daarentegen spuitbussen wilt gebruiken, moet je ook een vel opvulmateriaal nemen (je vindt ze vaak in verpakkingsdozen) of een stuk karton dat niet te dik is, en dat zo knippen dat het als een "kraag" om de dennenappel fungeert, en het op de gewenste hoogte insteken zodat je de verf op slechts één deel van de dennenappel kunt spuiten (of twee verschillende kleuren gebruiken zoals op de foto).

Ga jij ook dennenappels versieren?Advertisement