Houten kaarsenhouders: laat je inspireren door enkele ideeën om kaarsenhouders te maken van boomstammen en gerecycled hout

door Natasja

28 November 2021

Houten kaarsenhouders: laat je inspireren door enkele ideeën om kaarsenhouders te maken van boomstammen en gerecycled hout
Advertisement

Of het nu voor een speciale gelegenheid is of gewoon om een ontspannen, aangename en gezellige sfeer in huis te verspreiden, kaarsen zijn altijd een prachtige decoratie, en het is leuk om ze op elk moment van het jaar te zien branden. Kaarsenhouders bij de hand hebben, klaar om onmiddellijk de kaarsen die erin zitten aan te steken, is altijd handig, en als ze op zichzelf al mooi zijn om naar te kijken, zijn het ook nog eens uitstekende inrichtingsaccessoires.

Je kunt ze ook zelf maken, met min of meer bewerkte stukken hout: voor een meer rustieke uitstraling kun je boomstammen gebruiken die op verschillende manieren zijn gezaagd, of gerecyclede stukken van andere constructies, en voor modernere exemplaren kun je daarentegen meer gepolijste en afgewerkte vormen maken, eventueel ook geverfd. Hieronder vind je vele ideeën die je kan namaken.

Advertisement

Eenvoudige delen van takken, ontdaan van hun schors en goed geschuurd: je kunt de natuurlijke vormen en nerven zien, en bovenaan kun je de standaardmaat opening voor theelichtjes maken, of iets smaller en dieper om echte kaarsen te plaatsen.

Advertisement

Ook hier werd een dunne tak of stam gebruikt, in de lengte doorgezaagd: gewoon aan één kant ongeveer een derde ervan weghalen en aan de andere kant een dunne "schil", zodat hij perfect horizontaal ligt, en vervolgens de ruimte voor de kaarsen uithakken.

Dit is een keramiekproject, maar je zou het ook kunnen maken met een echt blok hout, en aangezien je alles moet vullen met gesmolten was, kun je je ook uitleven met het kiezen van gekleurde was, profumeren of versieren zoals je maar wilt.

Oude houten balken, nauwelijks geschuurd en vervolgens versierd met oude handgrepen en knoppen: een eenvoudig idee met een onmiskenbare rustieke charme.

Zou je het niet leuk vinden om wat balken te recyclen, zelfs beter als ze oud en gebarsten zijn, om er staande kaarsenhouders van te maken?

Advertisement

Ook hier gerecyclede balken, maar deze zijn afgewerkt met een metalen plaat waaruit de eigenlijke kaarsenhouder ontstaat.

Met restjes van andere werkjes of takjes die goed geschuurd zijn om te voorkomen dat je je aan splinters verwondt, kun je de eenvoudigste glazen kaarshouders bekleden.

Advertisement

Een houten balk die deel uitmaakte van een of andere constructie of meubelstuk is op creatieve wijze gerecycled.

Hout en metaal: een eenvoudig, modern ontwerp.

Advertisement

Minimaal en stijlvol: ze zijn mooi in natuurlijke houtkleuren, maar deze houders zijn ook geschikt om te beschilderen.

Een plaat uit een boomstam, met prachtige nerven. Hij is slechts iets dikker dan de kaarsen, die uit het hout lijken te stijgen.

Advertisement

Eenvoudige vormen, maar op een originele manier aangebracht.

Soms maakt hoe je hem schildert al het verschil!

Heb je wel eens zelf kaarsenhouders gemaakt?

Advertisement