Ringkransen: ontdek hoe je mooie kransen maakt om je huis te versieren in de herfst, maar ook daarna

door Natasja

13 Oktober 2021

Ringkransen: ontdek hoe je mooie kransen maakt om je huis te versieren in de herfst, maar ook daarna
Advertisement

Tot de meest populaire versieringen voor de viering van de verschillende perioden en gelegenheden van het jaar behoren zeker kransen om aan de voordeur te hangen, en die ook mooi zijn om aan ramen te zien hangen, of tegen de achtergrond van oude glas- of houten panelen, zelfs luiken, rustend op een plank in huis of boven de open haard.

In de ruimte van een min of meer grote cirkel kunnen veel verschillende soorten composities worden gecreëerd. Een zeer verfijnde vorm, die gemakkelijk te maken is, is de ringkrans, waarbij alleen een metalen ring als steun wordt gebruikt, en die gewoonlijk slechts op één deel met versieringen is bedekt. Lees verder om meer te weten te komen en mooie kransen voor de herfst te maken.

Advertisement

Als je niet al een metalen ring vindt in een of andere doe-het-zelf- of hobbywinkel, kun je hem gemakkelijk zelf maken met een buigzame metaaldraad. Meestal wordt koper gekozen, maar het kan ook messing of iets anders zijn. Het spreekt vanzelf dat dikte en kleur het resultaat van je werkje zullen beïnvloeden.

Neem dus een tang en een pincet om het vorm te geven, hete lijm, een schaar en vervolgens alle bladeren, vruchten, linten, verf en versieringen die je wilt gebruiken.

Advertisement

Het eerste wat je moet doen is de metalen ring een vorm geven, bijvoorbeeld door de draad rond een rond of cilindervormig voorwerp van de gewenste grootte te wikkelen en vervolgens de uiteinden stevig samen te klemmen met een tang: draai en knijp zodat er geen stekels zijn die je zouden kunnen verwonden tijdens het versieren of bij het ophangen of afnemen van de ringkrans.

Begin altijd met de langste en sterkste voorwerpen om te versieren: takken, korenaren, stengels van een of andere plant (ook kunstplanten), en bepaal de richting waarin je ze gaat lijmen. Ze kunnen allemaal in één richting gaan of in twee verschillende die zich vanuit één punt ontrafelen. Het belangrijkste is om de richting te volgen, zodat het er niet rommelig uitziet.

Het kan ook nodig zijn dunner koper/metaaldraad te gebruiken om ze op hun plaats te houden op de ronde houder, maar gebruik het zo dat het nauwelijks zichtbaar is en vervolgens bedekt kan worden door de andere versieringen. Vul het gedeelte (meestal een derde of de helft van de cirkel) met bladeren, bloemen en andere dingen die je wilt gebruiken.

De bladeren kunnen ook in de was zijn gezet om ze langer te bewaren, anders kun je nepbladeren gebruiken. Je kunt strikken toevoegen, ook maar een deel van de metalen ring bedekken met een gekleurd lint, een soort strook stof door het midden laten lopen waarop je een gelukswoord of de familienaam kunt schilderen... Er zijn genoeg ideeën!

Advertisement