Een eenkamerwoning inrichten: laat je inspireren door deze ideeën voor comfortabele en mooie ruimtes

door Natasja

14 Oktober 2021

Een eenkamerwoning inrichten: laat je inspireren door deze ideeën voor comfortabele en mooie ruimtes
Advertisement

Het inrichten van een eenkamerwoning vereist goede ontwerpvaardigheden: er is geen ruimte te verspillen, en alle oppervlakken en volumes moeten zo efficiënt mogelijk worden gebruikt, om de zones in te richten die nodig zijn om de woning volledig te bewonen, maar zonder overbodige rommel die het comfort van elke ruimte in gevaar brengt.

Elke wooneenheid stelt zijn eigen uitdagingen: de beschikbare ruimte ontwikkelt zich van huis tot huis anders, maar het kan altijd nuttig zijn om enkele referentiepunten te hebben voor de juiste inspiratie. Hieronder zie je enkele geslaagde voorbeelden van binnenhuisarchitectuur in eenkamerwoningen.

Aangezien het gaat om één grote ruimte waarin een slaapgedeelte, een keukentje, een ontspanningsruimte en misschien zelfs een minikantoortje moet worden ingericht, terwijl de badkamer altijd in een aparte ruimte is geïsoleerd, moet je je eerst afvragen waar je de verschillende ruimten wil creëren, en welke scheidingsconstructies daarvoor moeten worden gekozen.

Een boekenkast die een soort muur wordt, is een populaire keuze, en kan ook de ruimte inrichten als woonkamer door de televisiewand te worden.

Advertisement

Hier is het bed afgesloten door een muurtje dat tot aan het plafond reikt met een glazen raam, zodat het licht van het raam aan de andere kant van het huis ook het slaapgedeelte bereikt.

Ook een dunne halve wand, zelfs van hout zoals deze, kan voldoende zijn om het slaapgedeelte af te scheiden van de rest.

Open rekken en boekenkasten kunnen zeer uiteenlopende vormen en ontwerpen aannemen, maar ze mogen nooit te vol zijn als ze licht moeten doorlaten.

Een idee dat altijd stijlvol blijft, geleend van lofts in Amerikaanse stijl: een glazen wand. Het kunnen schuifpanelen zijn die de hele wand afsluiten of ook een vast element dat slechts de helft van de ruimte beslaat.

Advertisement

Iets meer ontspannen en uitgesproken bohemien is de keuze voor gordijnen.

Dikke, ruime meubels die voor bovenstaande oplossingen in de plaats komen, zijn soms de enige manier om de eenkamerwoning goed in te delen: aan de ene kant het keukenmeubilair, aan de andere kant de muur naast het bed, dat enigszins opgeofferd blijft maar toch gemakkelijk toegankelijk is.

Advertisement

Wanneer de plafonds hoog zijn, worden verticale oplossingen zoals een verhoogd platform gebruikt. Maar deze is echt uniek: in de eronder gecreëerde ruimte, volledig omsloten door muren, bevindt zich de badkamer!

In dit geval is er echter een open keuken gecreëerd.

Advertisement

Een ander idee voor een keuken onder het bed, waarbij de wand die het slaapgedeelte ondersteunt ook een meubelstuk is dat extra ruimte biedt voor het opbergen van allerlei voorwerpen.

Een heel charmant en lichte loft woning: het is klein maar ziet er superuitnodigend uit!

Hoe zou jij een eenkamerwoning inrichten?

Advertisement