Schermen en scheidingswanden met palletten: laat je inspireren door deze ideeën voor het hele huis

door Natasja

05 Oktober 2021

Schermen en scheidingswanden met palletten: laat je inspireren door deze ideeën voor het hele huis
Advertisement

Soms is een grote ruimte zonder elementen om deze intern te moduleren moeilijk in te richten, vooral als één enkele kamer ruimtes moet bevatten die bestemd zijn voor verschillende activiteiten en tijdstippen van de dag. Het is dus noodzakelijk constructies toe te voegen die je helpen orde te scheppen en de ruimte te rationaliseren, zoals schermen of scheidingswanden, die bovendien slechts gedeeltelijk kunnen zijn, d.w.z. dat ze zich niet uitstrekken van de ene wand tot de andere van de ruimte of de hele muur, van de vloer tot het plafond, bedekken.

Er zijn vele manieren om dergelijke wanden en scheidingswanden te maken, en je kunt ook pallets gebruiken, waarbij je de voorkeur geeft aan een natuurlijke afwerking die de kleuren van het hout laat zien, of aan meer dekkende met verf in elke kleur. Hieronder vind je enkele ideeën.

Advertisement

Met slechts vier pallets kunnen schermen worden gemaakt die een deel van de kamer afschermen, en die indien nodig kunnen worden verplaatst en gesloten.

Advertisement

Horizontaal gemonteerde houten planken kunnen ook worden gebruikt voor een scherm met drie panelen en een aantal ervan kunnen worden geverfd in verschillende kleuren.

Een meer verfijnd werk, met de planken in houten lijsten: je kan het zo laten als het is, in zijn natuurlijke kleur (altijd behandeld met impregneermiddelen), of in een kleur schilderen die past bij de kamer, voor een frissere en modernere uitstraling.

Stel je voor dat je een wand moet maken om een hoek te verbergen die beschadigd is, of misschien bedoeld is als bergkast: een mobiele scheidingswand zoals deze zou van pas kunnen komen, eventueel versierd met bloemen aan de voorkant.

Behalve voor buiten zijn pallets ook uitstekend geschikt voor het maken van plantenhouders: zo ontstaat een echte plantenmuur, een heel leuk idee om ruimtes te scheiden.

Advertisement

Het is ook mogelijk halve scheidingswanden te maken met alleen de voorkanten van pallets, d.w.z. de delen die gewoonlijk voor andere werkzaamheden niet worden gebruikt.

Ze zien er veel minder rustiek uit dan je zou denken en ook deze kunnen wit, zwart of in een andere kleur worden geverfd die bij de omgeving past.

Advertisement

In dit geval zijn de pallets gebruikt om een echte nis te creëren: wanden die niet tot aan het plafond reiken, maar wel een ruimte effectief van de rest van de kamer kunnen afscheiden en tevens extra oppervlakken bieden voor het ophangen van eventueel schilderijen, lichtjes en foto's.

Een soortgelijk idee, maar dan met één kant van de palletwand ingericht als open kledingkast, ideaal om in een hoek van de slaapkamer te plaatsen.

Advertisement

Een rustieke scheidingswand, die ook mooi zou zijn in een kelder of op zolder.

Met houten balken in goede staat is zo'n wand die de hal van de rest van het woongedeelte scheidt, erg mooi.

Advertisement