Shabby chic inrichting: veel ideeën voor het gebruik van vintage vitrinekasten in elke kamer van het huis

door Natasja

17 Oktober 2021

Shabby chic inrichting: veel ideeën voor het gebruik van vintage vitrinekasten in elke kamer van het huis
Advertisement

Bij het inrichten van een shabby chic interieur ben je altijd op zoek naar stukken, van meubels tot de kleinste decoraties, die je doen denken aan een leven in een ander tijdperk, en die een perfecte combinatie zijn van rustiek en romantisch. Er zijn accessoires die kitscheriger zijn, andere die wat eenvoudiger zijn, en over het geheel genomen voelt het echt alsof je een ander tijdperk binnenstapt. Een onmisbaar meubelstuk is een vitrinekast: in o.a. de keuken, de badkamer, de slaapkamer, met zijn glazen deuren en vaak interne planken van hetzelfde materiaal, beschermt hij de voorwerpen binnenin, maar laat ze ook zien.

Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Lila aan de buitenkant en pastelroze aan de binnenkant: deze vitrinekast is het resultaat van een eenvoudige opknapbeurt die is afgestemd op het soort vintage serviesgoed dat in de kast zelf wordt gezet. De kleuren van de kast afstemmen op de inhoud ervan, die door het glas wordt geaccentueerd, is een truc die de charme van het meubelstuk zelf verhoogt.

Advertisement

Deze vitrinekast daarentegen heeft een met behang versierd achterkant: het is een frisser en moderner idee dat echter goed past bij de lijnen van de kast. Het idee om het te gebruiken als een barmeubel is echt heel leuk.

In de hoek van de kamer biedt de vitrinekast ook een elegante inrichtingsmogelijkheid: er staan niet teveel spullen in zodat ook de blauwe achtergrond goed te zien is, die niet alleen perfect past bij de buitenkleur van de kast, maar ook bij het grijs van de muur.

Er zijn ook genoeg ideeën om zelf vitrinekasten te maken, vooral door glazen panelen van oude ramen te recyclen. Het worden meubelstukken die in het midden van een kamer kunnen worden geplaatst, zodat ze van alle kanten kunnen worden bewonderd, als een vitrine.

Niet alleen glas: als je op zoek bent naar een rustiek ontwerp in plaats van een shabby chic-stijl, zoals bij boerenmeubelen, kan een net (zoals dat in kippenhokken wordt gebruikt) de glazen panelen vervangen.

Advertisement

Nog een met behang versierde vitrinekast: deze keer wordt hij gebruikt om een badkamer met klassieke elegantie in te richten.

Een kast met een ronde vorm, ook perfect voor ruimtes zoals gangen of de overloop. De planken binnenin zijn van glas, en vaak rusten de voorwerpen die erop staan op handgemaakte kanten onderzetters.

Advertisement

Romantisch en tijdloos: deze hemelsblauwe kast is echt betoverend.

De typische afwerking van shabby chic en rustieke meubelen is altijd chippy, d.w.z. een beetje afbladderend, om het effect te geven van een meubelstuk dat uit een ander tijdperk stamt.

Advertisement

De kleurencombinaties van de buitenkant van de vitrine en de binnenkant zijn allemaal te personaliseren, en je kunt ook stof gebruiken in plaats van behang.

Niet alleen serviesgoed: een vitrinekast kan ook gebruikt worden voor kussens en dekens.

Houd je van de stijl van shabby chic vitrinekasten?

Advertisement