De 12 eetlepels citroencake: gemakkelijk, lekker en geurig, een taart die je steeds weer opnieuw zult maken

door Natasja

17 September 2021

De 12 eetlepels citroencake: gemakkelijk, lekker en geurig, een taart die je steeds weer opnieuw zult maken
Advertisement

Er zijn talloze lekkernijen die je elke dag in de verleiding brengen, maar sommig gebak kun je je met minder schuldgevoel veroorloven, zoals het taartrecept hieronder. Deze geurige en smakelijke cake is gemakkelijk te bereiden en bevat niet al te veel calorieën. Het bijzondere is echter dat de hoeveelheden van de ingrediënten worden afgemeten met een eenvoudige eetlepel en je hebt heel weinig nodig. Geen weegschaal, alleen de ingrediënten die klaar zijn om gemengd en gebakken te worden.

Deze 12 eetlepels cake heeft een heerlijke citroensmaak en -geur, en je kunt hem zowel met koemelk als met plantaardige melk bakken, waardoor hij ook geschikt is voor mensen die lactose-intolerant zijn!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Benodigde ingrediënten voor de 12 eetlepels cake:

  • 12 eetlepels zachte tarwemeel
  • 12 eetlepels basterdsuiker (als je wilt, kun je ook bruine suiker gebruiken, of de twee mengen)
  • 12 eetlepels zaadolie (of rijstolie)
  • 12 eetlepels melk (koemelk of plantaardige melk)
  • 3 eieren
  • 1 zakje bakpoeder (16 g)
  • Citroensap: je kunt de hoeveelheid variëren, afhankelijk van hoe intens je de smaak wilt hebben. Je kunt een halve citroen gebruiken of twee hele citroenen!
  • Schil van een halve, geraspte, citroen
  • Voor de garnering: je kunt het glazuur van watersuiker maken (en ook een of twee theelepels citroensap toevoegen) of er gewoon poedersuiker over strooien. Anders heb je voor dikker glazuur 3 eetlepels citroensap en 200 gram poedersuiker nodig.


Hoe maak je de 12 lepel cake klaar

    1. Verwarm de oven voor op 180°.
    2. Klop in een middelgrote kom de eieren met de suiker tot het mengsel zo schuimig mogelijk is. Je kunt ook besluiten alleen de dooiers samen met de suiker op te kloppen, en de eiwitten apart op te kloppen, om ze er later bij te doen, maar dat kost iets meer tijd.
    3. Voeg de melk en de olie bij het ei en meng alles goed met een garde.
    4. Voeg vervolgens de bloem en het bakpoeder toe, bij voorkeur samen gezeefd om klonters te voorkomen. Je kunt een spatel gebruiken of ook een mixer of kneedmachine. Het mengsel moet zo licht en luchtig mogelijk zijn.
    5. Als je de eiwitten apart had opgeklopt, kun je ze er nu met de hand bij doen, beetje bij beetje en met de spatel van boven naar beneden roerend om ze schuimig te houden.
    6. Voeg tenslotte het citroensap en de citroenschil toe.
    7. Giet het mengsel in een cakevorm, of een andere vorm die je mooi vindt (de diameter moet ongeveer 22-24 cm zijn).
    8. Bak hem gedurende ongeveer 25 minuten gaar: de cake is klaar wanneer je hem aanraakt het oppervlak inzakt en vervolgens zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Controleer echter altijd met een tandenstoker of de binnenkant door en door gaar is.
    9. Bereid het glazuur en versier het oppervlak als de cake uit de oven komt, of bestrooi de cake met gewone poedersuiker.

Deze cake is perfect bij de koffie 's ochtends, maar ook als zoete pauze, met melk, thee of alleen, op elk moment van de dag! Eet smakelijk!

Advertisement