Wil je een dichte haag die een echte muur voor privacy creëert? Er zijn verschillende planten om uit te kiezen

door Natasja

15 Juli 2021

Wil je een dichte haag die een echte muur voor privacy creëert? Er zijn verschillende planten om uit te kiezen
Advertisement

De haag is een decoratief maar ook functioneel element in elke tuin: het dient om een ​​omheining te creëren die vaak als achtergrond fungeert en de buitenruimtes completer maakt, maar bovenal scheidt het de tuin van de omliggende gebieden of identificeert het verschillende ruimtes in de tuin zelf.


Vooral in verband met naburige tuinen of openbare doorgangszones is het daarom belangrijk dat de schuttinghaag in staat is privacy te bieden, door te fungeren als een groene en ondoordringbare muur die bescherming biedt tegen ongewenste blikken. Je moet dus groenblijvende planten kiezen die winterhard zijn en een dichte struik kunnen vormen, en er zijn verschillende exemplaren die je kan overwegen.


Advertisement

Leyland Cipres

Leyland Cipres

Pixabay


De Leylandcipres is een klassieke haag met een tijdloze aantrekkingskracht, die veel onderhoud vergt en ook vrij duur is. Waarom is hij dan nog steeds zo populair? Hij is zeer goed bestand tegen koude, groeit krachtig, heeft een heerlijke geur en als hij goed gesnoeid wordt, is hij uiterst elegant, maar bovenal vormt hij een werkelijk dichte en ondoordringbare muur zoals weinig andere hagen die aanzienlijke hoogten kunnen bereiken.

Het is noodzakelijk hem een- of tweemaal per jaar te snoeien, waarbij echter alleen het laatste deel van de takken moet worden verwijderd, zonder op het oude hout uit te komen; als je dit vergeet te doen, wordt het moeilijk de omvang ervan binnen de perken te houden: wanneer je te dicht bij de stam snoeit, droogt de tak namelijk volledig uit en is hij niet meer te herstellen.


Advertisement

Lauroceraso

Lauroceraso

Pinterest

Ook in dit geval is de grote populariteit van deze plant gemakkelijk te begrijpen: ook hij kan een dichte wand van bladeren vormen, groot, groen en glanzend, hij groeit snel, kan zelfs drastisch worden gesnoeid en er zullen toch weer snelle nieuwe scheuten groeien. Kortom, onverwoestbaar en zeer decoratief.

Ficus microcarpa

Ficus microcarpa

Pinterest

De Ficus microcarpa hillii 'Flash' is een boom die kan worden gebruikt voor hagen, dankzij zijn dik en glanzend loof, in verschillende tinten groen. Hij leent zich ook voor snoeiwijzen zoals al vormsnoeien, omdat hij een cilindrische of kegelvormige vorm heeft en daardoor kan je zeer mooie esthetische resultaten verkrijgen, vooral in de Italiaanse tuinen.

Griselinia littoralis

Griselinia littoralis

Twining Valley Nurseries/Flickr

Griselinia littoralis is een krachtige en groenblijvende heester of kleine boom die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland, met een vrij snelle groei. Normaal wordt hij 5 meter hoog, maar de soort kan uitgroeien tot 10 meter. Hij bloeit in het late voorjaar en produceert dan ook eetbare vruchten, maar daarvoor moeten mannelijke en vrouwelijke exemplaren worden gecombineerd. Uitstekend als windbreekhaag, schermt ook deze haag goed af, perfect om privacy te creëren.


Taxus Baccata

Taxus Baccata

Pinterest

De taxus is een andere plantensoort die zich leent voor een snoeiwijze die doet denken aan de geometrische vormen van  vormsnoeien, waardoor je muren met scherpe lijnen, maar ook meer fantasievolle vormen kunt maken.

Deze van oorsprong mediterrane plant groeit langzaam, maar is zeer langlevend en kan tot twintig meter hoog worden. De rode vruchten die in de zomer tussen de bladeren verschijnen, zijn erg mooi en kleuren de planten op een zeer mooie manier.

Advertisement

Photinia

Photinia

Pinterest

In tuinen die de laatste decennia zijn aangelegd, zijn vaak hagen te zien die in het voorjaar knalrood kleuren: dit is de photinia, een robuuste, snelgroeiende, onderhoudsarme plant. Als hij aan de zon wordt blootgesteld, produceert hij prachtige witte bloemen. Het is goed te begrijpen waarom hij zo populair is!

Pyracantha (vuurdoorn)

Pyracantha (vuurdoorn)

Pinterest

Als je dieren en onbevoegden uit de buurt wilt houden, is deze haag misschien iets voor jou: hij vormt een dikke, doornige muur, groeit snel en er zijn verschillende soorten die vruchten van verschillende kleuren geven (er zijn zelfs mensen die verschillende soorten bij elkaar planten om een mooie veelkleurige haag te krijgen).

Welke vind je het mooiste?

Advertisement