Ontdek de meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het inrichten van je slaapkamer

door Natasja

27 Juni 2021

Ontdek de meest voorkomende fouten die je moet vermijden bij het inrichten van je slaapkamer
Advertisement

De slaapkamer op de juiste manier inrichten betekent een aangename en ontspannende ruimte creëren, waar je je na elke drukke dag kan terugtrekken en opladen. Maar vaak, wanneer je eraan denkt om deze kamer op te knappen en je je laat verleiden door allerlei verschillende wensen op het gebied van kleuren, meubels en inrichtingsaccessoires, realiseer je je niet dat je op een reeks min of meer opvallende fouten kan stuiten die uiteindelijk het succes van het project in gevaar brengen. 

Een verkeerde opstelling van de meubels, de keuze van verkeerde kleuren en vele andere details brengen de leefbaarheid van de kamer in het gedrang, maar de meest voorkomende fouten die te vermijden zijn, te kennen, is al een goed begin.

Advertisement

Teveel meubels

Teveel meubels

Elissa Merola/Flickr

Het is handig om tafels, planken, ladekasten te hebben, maar wanneer je door ze allemaal in de slaapkamer te zetten de leefruimte tot een minimum beperkt, en het moeilijk wordt om rond het bed en in de kamer zelf te bewegen, dan moet je je keuzes opnieuw overwegen: je kunt planken of rekken aan de muren gebruiken die niet te diep zijn, lage meubels die langs één kant van de kamer lopen, wandkasten die niet te veel ruimte innemen en doe-het-zelf-oplossingen, maar dan op maat gemaakt, zodat je de beschikbare oppervlakken beter kunt benutten. Denk ook eens een bed met opbergruimte om ruimte te besparen!

Advertisement

Buitenproportioneel meubilair

Buitenproportioneel meubilair

Pixabay

Soms kan het niet anders, maar als je de afmetingen van het bed en andere meubels kunt kiezen, kies dan altijd voor de minder omvangrijke. We willen allemaal wel een groot bed en een ruime inloopkast, maar als dat weer ten koste gaat van de leefbaarheid van de kamer is dat het niet waard. Over het algemeen moet je proberen te zorgen voor 70-80 cm tussen de zijkanten of de achterkant van het bed en de muren, zodat je er zonder al te veel moeite omheen kunt lopen.

De opstelling van meubels

De opstelling van meubels

Pinterest

Een fout (ook deze is soms onvermijdelijk) die vaak wordt gemaakt is het bed zo te plaatsen dat de voeten recht voor de toegangsdeur van de kamer staan: het creëert een visueel obstakel en voor degenen die de filosofie van feng shui volgen is het ook een opstelling die de stroom van Qi, de vitale energie die zich door het hele huis verspreidt, belemmert.

De stopcontacten vergeten

De stopcontacten vergeten

Pinterest

Er is geen moment in je leven dat je niet, tenminste thuis, een of ander elektrisch apparaat nodig hebt. Van verlichting tot tablets, mobiele telefoons, televisies en dergelijke: er zijn veel voorwerpen die min of meer constant van stroom moeten worden voorzien of moeten worden opgeladen met elektriciteit, dus het is van essentieel belang om de indeling van alle meubels in de kamer perfect te bestuderen en, bijgevolg, te bepalen waar de stopcontacten nodig zullen zijn.

Er zullen veel stopcontacten rond de nachtkastjes moeten komen, of liever erboven en aan weerszijden van het hoofdeinde, en op andere plekken in de kamer, om ervoor te zorgen dat elk voorwerp dat op de stroom moet worden aangesloten je er niet toe dwingt meterslange bungelende kabels en verlengsnoeren te gebruiken.

Te veel verschillende stijlen en felle kleuren

Te veel verschillende stijlen en felle kleuren

Commons Wikimedia

Eclectisch ingerichte kamers hebben een heel eigen charme, maar het is moeilijk om een evenwicht te bereiken als je opvallende meubelstukken bij elkaar moet houden. Vermijd daarom een wirwar van meubels die allemaal verschillend zijn qua modellen, materialen en kleuren en probeer de uniformiteit terug te brengen: als je de meubels niet kunt vernieuwen, zoek dan een kleurenpalet om verschillende meubelstukken opnieuw te schilderen om de inconsistentie van de kamer te verminderen.

Wat de kleuren betreft: niets belet je te kiezen wat je het mooist vindt, maar het lijdt geen twijfel dat je, om zeer felle of donkere kleuren te kunnen gebruiken, veel natuurlijk licht en ook een uitstekend kunstlichtsysteem voor de avond nodig hebt, en dat deze over het algemeen spaarzaam moeten worden gebruikt, alleen op bepaalde muren of delen van de kamer.

Hoe zou jij de inrichting van je slaapkamer willen veranderen?

Advertisement