Bloeiende balkons maar zonder potten: laat je inspireren door deze prachtige projecten

door Natasja

24 Mei 2021

Bloeiende balkons maar zonder potten: laat je inspireren door deze prachtige projecten
Advertisement

Wie houdt er niet van om zijn of haar balkon te versieren met planten, eventueel met een zee van bloemen die vanaf de balustrade zich in al hun pracht aan de voorbijgangers tonen? Welnu, er is ook een andere manier om balkons met bloemen te versieren, en zonder potten te vullen: met klimplanten die van onderaf groeien.

Zeker, in flatgebouwen is het niet zo eenvoudig, maar iedereen die het geluk heeft om een aantal bijzonder decoratieve, en soms ook heerlijk geurende, soorten planten te kunnen planten, kan zo een balkon vol bloemen krijgen zonder de planten in potten en plantenbakken water te hoeven geven. Hier zijn een paar betoverende voorbeelden.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Rozen: rozen behoren tot de populairste planten ter wereld, en terecht. Mooi, elegant en geurig, er zijn oneindig veel soorten. Onder de klimrozen zijn er enkele die zeer robuust zijn en zelfs herbloeien, maar als je een krachtige plant zoekt die in een paar jaar grote oppervlakten kan bedekken en vooral doornloos is, kijk dan eens naar Banksiae. Deze soort produceert een oneindig aantal kleine roosjes in ronde trossen, die de plant als een wit of goudkleurig schuim bedekken (de gele soort staat bekend als B. Lutea). Ze is werkelijk spectaculair, ook al bloeit ze maar één keer in het vroege voorjaar.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Blauweregen (wisteria): hij behoort tot de meest verspreide klimplanten, geliefd op balkons, maar ook voor pergola's, tuinhuisjes en vele andere constructies. Of het nu de klassieke soort is met trossen lila bloemen die eruit zien als een sprookjesregen, of de modernere met zeer lange bloeiwijzen in andere kleuren, het is een zeer elegante en lang houdbare plant.

Pinterest

Pinterest

Met zo'n plant heb je geen zonwering meer nodig.

Pinterest

Pinterest

Blauweregenstammen zijn zeer sterk en eventuele scheuten moeten vastgebonden worden of rond bestaande takken worden gedraaid: wanneer de oorspronkelijke stammen sterven, zullen de andere hun plaats hebben ingenomen.

Pinterest

Pinterest

Bougainvillea: de op een na populairste plant voor dit type opstelling is de bougainvillea. Het is er in paars, geel, karmozijnrood, oranje, granaatrood en vele andere heldere en levendige tinten, en is echt super schilderachtig.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Het is een resistente en langlevende plant, maar houdt van warme klimaten. Je ziet ze inderdaad veel in de badplaatsen groeien.

Pinterest

Pinterest

Kijk eens hoe mooi deze als een zuil aan de rand van een gebouw groeit.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Jasmijn: echte jasmijn is een van de meest bedwelmende natuurlijke parfums ter wereld, maar de plant die het vaakst ten onrechte zo wordt genoemd is Trachelospermum jasminoides of valse jasmijn (rincospermo is een andere naam voor deze plant). Ook deze is zeer geurig (zij het met een intensere noot die soms overdreven is), zeer winterhard (je vindt hem werkelijk overal, op verschillende breedte- en hoogteniveaus) en groeit snel.

Pinterest

Pinterest

Als je geen klimplanten op de begane grond kunt planten, zoek dan naar een soortgelijk effect met klimplanten in pot die naar beneden kunnen hangen en niet te veel grond nodig hebben, zoals Oost-Indische kers, hij is eenjarig, maar zal het jaar daarop vanzelf weer terugkomen omdat hij zichzelf gemakkelijk uitzaait.

Vind je deze ideeën leuk?

Advertisement