Een heel groot en goedkoop zwembad? Ontdek hoe je hem met hooibalen maakt

door Natasja

23 Mei 2021

Een heel groot en goedkoop zwembad? Ontdek hoe je hem met hooibalen maakt
Advertisement

Een zwembad bij huis is de droom van veel mensen, maar niet iedereen heeft altijd de ruimte of het budget dat daarvoor nodig is: in sommige gevallen krijgt men geen vergunning om de uitgravingen te maken, en sowieso zijn de ondergrondse zwembaden altijd erg duur om te maken en te onderhouden. Ook de bovengronds zwembaden, indien van goede kwaliteit en van vrij grote afmetingen, gaan gepaard met kosten die niet bepaald laag zijn, en dus geven de meeste mensen het op om een eigen zwembad in de tuin te hebben.

Maar wat als er een economisch alternatief is om een zwembad te bouwen van de afmetingen die je maar wilt? Hout en timmerkennis zijn niet nodig, wel veel balen hooi, een goed dekzeil (die voor bovengrondse zwembaden) en .... water!


Advertisement
irishmirror.ie

irishmirror.ie

Drie Ierse vrienden kwamen enkele jaren geleden op het idee, en het idee werd langzamerhand online bekend, waardoor velen hun voorbeeld volgden. De stappen om zo'n constructie te maken zijn echt eenvoudig, het belangrijkste is dat je een perfect vlakke grond kiest, anders zal de constructie het gewicht van het water niet kunnen ondersteunen en zal het allemaal voor niks zijn geweest.

Als je eenmaal hebt besloten op welke rechthoek (je kunt de vorm en grootte kiezen die je wilt) je het zwembad wilt bouwen, bereken de grootte van de vierkante balen hooi, om te kijken hoeveel je er nodig zult hebben. Je zult de gehele bodem van het zwembad moeten bedekken en de randen van het zwembad, die je meer of minder hoog kunt maken om de diepte te vergroten. Bedenk dat hoe hoger je ze wilt maken, hoe dikker ze zullen moeten zijn en verstevigd met extra rijen hooibalen aan de buitenkant (of eventueel grote tanks vol water, zandzakken en dergelijke).Advertisement
Pinterest

Pinterest

Kies vervolgens een dekzeil dat veel groter is dan het zwembad: het moet de bodem en de randen bedekken en doorlopen naar de buitenkant. Zet het vast met touwen aan de buitenrand en voeg dan rondom een rij hooibalen toe, die op het zeil op de grond rusten, om het geheel perfect stevig en stabiel te houden.

Het kopen van het dekzeil is misschien wel de grootste uitgave: het moet van goede kwaliteit zijn, dik, zonder scheuren of gaten. Voordat je hem met water vult, moet je zeker weten dat hij geen van deze problemen heeft.


Pinterest

Pinterest

Als het zeil goed gespannen en vastgezet is, vul het dan met water.

Vergeet niet dat dit stilstaand water zal worden, zodat er producten om de vorming van algen en dergelijke te voorkomen, moet worden toegevoegd en dat het vaak zal moeten worden ververst, als je geen filter- en zuiveringssystemen gebruikt.

Pinterest

Pinterest

Je kan het zo groot maken als je wilt, misschien kleiner qua afmetingen maar dieper als de beschikbare ruimte beperkt is. Zoek naar de hashtag #haybalepool op social media om zwembaden te bekijken die overal ter wereld op deze manier zijn gemaakt.

Pinterest

Pinterest

Sommige mensen hebben het afgewerkt met een houten bekleding...

Advertisement
Pinterest

Pinterest

... en anderen hebben het in een watervolleybalveld veranderd!

Hoe zou jij het vinden om zo'n zwembad bij je huis te hebben?

Advertisement