Wil je een meer elegante en luxe woonkamer? Verander gewoon een paar details met deze trucs

door Natasja

07 Mei 2021

Wil je een meer elegante en luxe woonkamer? Verander gewoon een paar details met deze trucs
Advertisement

Wanneer je een huis moet inrichten is het niet altijd mogelijk om aan elke kamer alle nodige aandacht te besteden, en misschien kies je in sommige vertrekken voor sobere en standaardoplossingen, minder luxe dan je eigenlijk zou willen. In het geval van een woonkamer, waar de muren misschien wat kaler blijven, wacht je met het kiezen van de verschillende accessoires, zodat je later het totaalbeeld kunt verbeteren.

Als je wilt proberen de situatie te verbeteren, kun je hier en daar wat details veranderen, en zelfs zonder een radicale verandering zul je zien dat de woonkamer er stijlvoller en eleganter uiziet.

Advertisement

Lijstwerk toevoegen

Lijstwerk toevoegen

Pinterest

Of het nu gaat om lijsten voor gladde muren, of om sierlijsten boven meubels of rondom deur- en raamkozijnen, lijstwerk is een goedkope toevoeging die elk alledaags oppervlak luxer doet lijken.

Advertisement

Een antiek stuk showen

Een antiek stuk showen

Pinterest

Een antiek stuk of misschien een voorwerp met vintage charme dat op een creatieve manier hersteld, kan de kamer veel karakter geven: het hoeven niet per se de grootste meubelstukken te zijn, zoals banken en fauteuils, maar misschien enkele voorwerpen zoals een hutkoffer die als salontafel wordt gebruikt, of een antieke spiegel die aan de muur of op een plank rust, als hij niet aan de muur hangt.

Ook enkele vintage dozen, antieke en stijlvolle elementen die de salontafel decoreren of op een aantal planken zijn geplaatst, staan altijd goed.

 

 

Gebogen lijnen invoegen

Gebogen lijnen invoegen

Pinterest

Ook in hypermoderne interieurs met scherpe en geometrische lijnen heb je altijd iets gebogen nodig, misschien altijd zeer essentieel en zuiver, anders ziet de ruimte er een beetje saai uit. In minder minimalistische ruimteszullen banken met gebogen armleuningen, zoals op de foto, of ronde salontafels of spiegels, die de omgeving wat verzachten, perfect passen.

Met metalen accenten verlichten

Met metalen accenten verlichten

Pinterest

Als er niet zoveel van zijn, geven metalen details een elegante touch, maar door te overdrijven wordt het al snel kitsch. Een vaas, of de profielen van sommige meubels, de lijst van een spiegel of hier en daar wat prullaria, kussens... Er zijn veel voorwerpen in metaaltinten die je kunt toevoegen, het belangrijkste is dat ze allemaal van hetzelfde kleurengamma zijn (goud en zilver mengen is bijvoorbeeld riskant).

Planten

Planten

Pinterest

Een boeket met verse bloemen is erg mooi en elegant, niet verwonderlijk dat je ze in zoveel luxueuze omgevingen aantreft. Maar zodra ze verwelken zou je weer nieuwe moeten kopen wat je veel geld zal kosten.

Je zou daarom kunnen investeren in kunstbloemen van uitstekende kwaliteit (die alleen maar afgestoft moeten worden), composities van droogbloemen (waarmee je je op creatieve wijze kunt uitleven) of, beter nog, planten. Kies planten die je mooi vindt qua grootte, vorm, kleur, want je kunt er zeker van zijn dat een gezonde plant in elke omgeving past, vanuit esthetisch oogpunt. En maak gebruik van de plant zelf als een gelegenheid om te decoreren, door potten en pothouders te kiezen die goed in de kamer passen. Je krijgt een levende decoratie, die het milieu zuivert en mooi is om naar te kijken!

Advertisement

Planken en rekken opruimen

Planken en rekken opruimen

Pinterest

Beperk je niet tot het stapelen van voorwerpen en boeken op de planken en rekken maar beschouw elke plank als een podium, elk hoekje van de boekenkast als een vakje waarin je een mooie compositie kunt maken door de voorwerpen netjes te rangschikken. Alles wat het effect verpest en niet in het zicht mag staan, komt in dozen en manden terecht (deze decoreren ook, afhankelijk van de modellen!), en het algemene effect wordt veel stijlvoller zijn.

Gordijnen

Gordijnen

Pinterest

Gordijnen kunnen veel doen om het uiterlijk van een kamer te verbeteren of te verslechteren. Probeer altijd niet te zware gordijnen te kiezen, die alle lichtstralen zullen blokkeren, of doorzichtige gordijnen, die het tegenovergestelde probleem zouden veroorzaken, of combineer hooguit de twee soorten stoffen samen. Een eenvoudig en elegant gordijn, het liefst op maat gemaakt, is een goede investering.

Advertisement

Schakelaars met dimmers

Schakelaars met dimmers

Pinterest

De verlichting is essentieel in elke situatie: niet alleen de indeling van de kamer, maar ook de intensiteit van verlichting kan bijdragen aan een sfeervolle kamer. Met dimmers (sommige hebben een hendel die omhoog of omlaag gezet moet worden, andere met een draaiknop) kun je gemakkelijk een gedimd effect creëren voor de momenten waarop je het licht niet op volle sterkte hoeft te gebruiken, en kamers die op deze manier worden verlicht, zien er geweldig uit.

 

Klaar om je woonkamer te veranderen?

Advertisement