5 prachtige kamerplanten die heel weinig water nodig hebben

door Natasja

10 April 2021

5 prachtige kamerplanten die heel weinig water nodig hebben
Advertisement

Niet iedereen kan altijd de juiste tijd besteden aan het kweken van planten, ook al worden ze wel altijd gewaardeerd, zodat men vaak denkt dat ze niet eens een beetje groen in huis kunnen hebben. Er zijn echter planten die geen constante verzorging nodig hebben, en zelfs gemiddeld langere perioden van droogte kunnen overleven, zonder gesnoeid of bemest te hoeven worden of andere regelmatige verzorging te krijgen die voor veel andere soortgelijke planten wel nodig zijn.

Kijk eens naar enkele planten die niet veel water nodig hebben, om het huis te decoreren en de lucht op een natuurlijke manier te zuiveren.


Aloë vera

Aloë vera

Alberto Alvarez-Perea/Flickr

Aloë vera houdt van de zon, dus zet hem op plaatsen in huis waar hij 8 tot 10 uur per dag van de zon kan genieten: ideaal is in de buurt van een raam op het zuiden of westen. Zorg voor een pot met zeer goed doorlatende grond, om elke vorm van waterstagnatie te voorkomen. Het is een plant die goed bestand is tegen lange periodes van droogte, maar dit betekent niet dat hij geen last heeft van het gebrek aan water: als er te veel tijd verstrijkt zonder water te krijgen, beginnen de bladeren dunner te worden, en de gel die erin zit, vermindert tot het bijna helemaal verdwijnt.

Daarom moet hij in de warmste en droogste perioden ongeveer eenmaal per week water krijgen, d.w.z. zodra de grond volledig is opgedroogd. In de lente of de herfst daarentegen kun je het water geven verminderen tot 10 dagen of 2 weken, terwijl er in de winter zelfs 3 weken voorbij kunnen gaan voordat de grond volledig is opgedroogd en het nodig is om opnieuw water te geven.

Advertisement

Zamioculcas Zamiifolia

Zamioculcas Zamiifolia

Jukka Heinonen/Flickr

Een van de meest geliefde kamerplanten, die op weinig verlichte plaatsen (echter niet in het donker) kan blijven staan, en zelfs lange tijd zonder water kan. Het is juist bijna altijd het teveel water dat tot de dood van de plant leidt.

De temperatuur mag nooit onder 15° dalen, dus bewaar hem in warme kamers (hij kan zelfs 30° verdragen!) en niet blootgesteld aan direct zonlicht: als je hem in een verlichte zone of pal in de zon zet, zul je hem vaker water moeten geven (met het risico dat je hem teveel water geeft en hij sterft), in minder verlichte zones daarentegen hoef je hem weken (in de winter) of vele dagen (in de zomer) geen water te geven. Je zult begrijpen wat het juiste moment is als je een vinger in de grond steekt: als het droog is, is het tijd om een beetje water te geven.

Euphorbia milii

Euphorbia milii

Mauricio Mercadante/Flickr

Ook bekend als "Christusdoorn", is het een vetplant met een prachtige bloei. Hoewel hij niet overvloedig water nodig heeft, mag hij ook niet te lang zonder water staan, vooral niet als het warm en droog weer is: geef altijd water als de grond maximaal één of twee dagen droog is geweest. Als je langer wacht, zal de plant bladeren beginnen te verliezen en minder bloemen produceren.

De ideale temperatuur ligt rond de 20°, en mag in de winter nooit onder de 4° dalen. De grond moet zeer goed waterdoorlatend zijn, en hij moet op een lichte plaats staan, ook al verdraagt hij halfschaduw in het warmste klimaat.

Pothos

Pothos

Elvis Ripley/Flickr

Met zijn grote, heldergroene, hartvormige bladeren is de pothos erg mooi om te zien, en hij kan zelfs leven in periodes van droge hitte, omgevingen met vochtvrije lucht, stoffige kamers, donkere hoeken, en bij aanhoudende droogte. Het zijn klimvarianten die op allerlei steunen kunnen groeien, en in de huizen omlijsten ze vaak deurstijlen, of laten hun "gebladerte" vanaf de bovenkant van een aantal meubels neerdalen.

Deze planten houden niet van direct licht, dus zet ze op een matig lichte plaats. Hoewel het geen planten zijn met speciale waterbehoeften, kun je ze bij stijging van de temperaturen niet te lang vergeten, zoals dat in de winter gebeurt. Vergeet niet de toestand van de grond ten minste eenmaal per week te controleren en wanneer je vaststelt dat het helemaal droog is, moet je hem water geven. Gebruik schotels alleen in het voorjaar en de zomer, en vermijd overmatige waterstagnatie.

Beaucarnea recurvata

Beaucarnea recurvata

Maja Dumat/Flickr

Hij wordt ook wel "rooketende plant" genoemd, niet omdat hij, zoals algemeen wordt aangenomen, de rook van sigaretten en sigaren kan verdrijven, maar omdat de beaucarnea's een van de weinige planten zijn die een brand overleven. Een andere naam is "olifantenpoot", gezien de robuuste stam en verdikking bij de knolvormige voet.

Hij komt oorspronkelijk uit Afrika en kan niet tegen de kou, dus de temperatuur mag niet onder de 10 graden komen, en hij heeft het hele jaar door overvloedig licht nodig, dus je kunt hem ook in de directe zon zetten. In de winter hoeft hij bijna nooit water te krijgen, tenzij de grond helemaal droog wordt en de bladeren hun kracht beginnen te verliezen. Over het algemeen moet men in het voorjaar beginnen met regelmatig water geven en in de zomer wat vaker. In ieder geval mag hij pas water krijgen als de grond opgedroogd is.

Advertisement