Microtuintjes in glazen potten: ontdek hoe je ze met vetplanten kunt maken

door Natasja

06 April 2021

Microtuintjes in glazen potten: ontdek hoe je ze met vetplanten kunt maken
Advertisement

Terrariums zijn composities van planten in glazen houders, waardoor je kunt genieten van miniatuurtuinen en -werelden die eenvoudig geplaatst zijn in voorwerpen die je thuis op de meubels kunt zetten. Ze worden meestal gemaakt in middelgrote en grote potten, maar voor vetplanten (die over het algemeen langzamer groeien) kan je ook eenvoudige glazen of andere gerecycleerde glazen voorwerpen gebruiken.

Het is altijd heel belangrijk om de houders goed schoon te maken en te ontsmetten voordat je ze vult met alles wat je nodig hebt. Zodra ze schoon zijn, moet je het beste substraat creëren, dat voor vetplanten hoofdzakelijk uit zand bestaat. Begin met een laag kiezelsteentjes en voeg dan in gelijke delen aarde gemengd met zand toe. Nu kun je de planten in je terrarium plaatsen.


Advertisement
Pinterest

Pinterest

Afhankelijk van de houder die je wilt gebruiken, kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken om de planten er in te plaatsen. In het geval van een dergelijke glazen pot (die je vervolgens kunt versieren met touw zoals op de foto), kan een keukentang voldoende zijn, waarbij je erop moet letten dat je niet te hard knijpt.

Advertisement
Microtuintjes in glazen potten: ontdek hoe je ze met vetplanten kunt maken - 2

Ook in glazen, die net als jampotten een vrij wijde opening hebben, kun je een tang gebruiken. Je kunt kleine stekjes van verschillende planten combineren.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Een perfect idee voor vetplanten die nog heel klein waren toen je ze kocht, of misschien voor stukjes van andere grotere planten die je al thuis had en die zijn losgekomen van de moederplant. De laag bovenop de potgrond kan ook worden bedekt met andere steentjes, waarbij je uiteraard op zoek moet gaan naar echt hele kleine steentjes, anders zou het er door de verkeerde verhoudingen niet zo mooi uitzien.


Pinterest

Pinterest

Ook in oude potjes van kruiden, zout en peper, kun je vetplanten plaatsen, en je kunt het substraat ook op een decoratieve manier gebruiken, door potgrond (altijd met een beetje fijn zand) af te wisselen met lagen grit of zand, of eventueel ook gekleurd zand te gebruiken.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Om de planten in houders met een kleine opening te krijgen waar de hulpmiddelen niet in passen, gebruik dan een vel papier: maak een papieren kegel, steek de plant erin met de wortels naar beneden, steek de kegel in de pot en zorg er vervolgens voor dat je de punt breder maakt (door het een beetje af te rollen), zodat de plant voorzichtig op de gewenste plaats valt.

Pinterest

Pinterest

De bolvormige glazen kaarshouders kunnen ook als terrarium worden gebruikt.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Kies je favoriete planten en zorg ervoor dat ze klein genoeg zijn om in de gekozen houder te passen. Veel plezier ermee!

Advertisement