Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken

door Natasja

29 Maart 2021

Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken
Advertisement

Een omheining in de tuin kan vele doeleinden hebben: het wordt gebruikt om de grens af te bakenen, maar ook om ruimtes in de tuin te verdelen en te scheiden, en naast de metselwerk omheiningen kun je ook mooie houten omheiningen maken. Voor een doe-het-zelf omheining kun je pallethout gebruiken, als de pallets massief zijn en nog in goede staat verkeren.

De pallets kunnen in dit geval worden aangepast voor het omheinen van het gedeelte van de tuin waar je een moestuin wilt creëren en de huisdieren weghouden, maar op de juiste manier geschilderd en gerangschikt, kunnen de pallets ook worden gebruikt als hekjes of scheidingswanden om twee verschillende ruimten van elkaar te scheiden. Kijk eens naar de ideeën hieronder, misschien zit er wel een bij die bij jou past!

Advertisement
Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken - 1

Wil je de toegang tot een bloemperk verhinderen  dat anders gemakkelijk vertrapt en beschadigd zou worden? Je kunt een pallet als omheining gebruiken. Verf het in een pastelkleur als je wilt, en vervolgens zou je er ook bloemenmanden of een handige houten gereedschapskist aan kunnen toevoegen.

Advertisement
Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken - 2

Ze zijn ook erg leuk als steun voor lantaarns, zoals op de foto.

Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken - 3

Door verschillende pallets samen te voegen, eventueel die met dunnere planken, kun je gemakkelijk een schaduw- en scheidingswand maken als achtergrond voor een buitenzitje (ook in dit geval gemaakt van pallets!).

Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken - 4

Als je een gedeelte in de tuin moet afschermen, heb je niet per se de sterkste en zwaarste pallets nodig. Ook met de lichtste en zelfs een beetje beschadigde pallets kun je een handige omheining maken. Als je ze een beetje opknapt en verft, zullen ze er geweldig uitzien.

Schuttingen en scheidingswanden voor de tuin: ontdek hoe je ze van gerecycleerde pallets kunt maken - 5

Voor grensafscheidingen daarentegen kun je het best vertrouwen op stevige structuren, waarbij je er ook voor zorgt dat ze goed waterdicht worden gemaakt, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Een geschikte kleur voor de afwerking van deze schuttingen is zwart.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een ander voorbeeld dat als inspiratiebron kan dienen, is dit: een metalen frame waarin alle houten latten van het pallet worden geschoven. Een geweldig idee om gedeeltelijk onbruikbare pallets te recyclen.

Pinterest

Pinterest

Vergeet niet dat je met pallets ook handige plantenbakken kunt maken, en waarom zou je die twee dingen dan niet combineren, door meerdere pallets bij elkaar te plaatsen, eventueel op verschillende hoogtes, en er vervolgens bloemen in te zetten?

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Als je niet op elke plekje bloemen wilt zetten, kun je de bakken ook gewoon bovenop de omheining zetten, zoals bij deze lage schutting die grenst aan een betegeld deel van de tuin.

Pinterest

Pinterest

Blauw is ook een mooie kleur voor omheiningen, vooral als ze tussen bloemen zijn geplaatst.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Deze oplossing is op zijn minst origineel te noemen, met houten panelen in de vorm van een Wilde Westendorp: zo wordt een omheining een soort decor, dat de kinderen prachtig kinderen zullen vinden... en niet alleen zij!

Wil je ook pallets gebruiken om je omheiningen te maken?

Advertisement