Een magische vijver in de tuin: 11 ideeën om prachtige oases van rust te creëren

door Natasja

31 Maart 2021

Een magische vijver in de tuin: 11 ideeën om prachtige oases van rust te creëren
Advertisement

De tuin verfraaien met bloemperken in alle vormen en soorten is een van de geneugten van het hebben van een eigen groene ruimte, en de ideeën waar je uit kunt kiezen zijn werkelijk eindeloos. Je denkt er echter eigenlijk nooit aan dat je ruimte zou kunnen vinden voor een kleine vijver of een meertje, om zo een kleine watertuin aan te leggen.

Dit is zeker wat meer werk, maar het is niet zo dat de kosten in alle gevallen onbetaalbaar zijn of dat je over een enorme grote tuin moet beschikken. In feite zijn er kleine en compacte geprefabriceerde bakken die je kunt voorzien van een hydraulische pomp en vervolgens er omheen kunt inrichten zoals je wilt, waarmee je al een betoverende oase van rust en kunt creëren.

En verder zijn er nog ambitieuzere projecten of projecten met een meer geraffineerd ontwerp die het idee van een decoratieve vijver kunnen combineren met een ruimte om in te baden, of die gewoon een luxueus decoratief element kunnen worden, ook al hoeven ze niet per se groot van formaat te zijn.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een kleine vijver met een fontein in het midden, zoals hier, kan worden gemaakt met behulp van een prefab vijverbak van glasvezel of PVC, ingebed in de grond. Zelfs zonder een versiering eromheen is het een prachtig detail voor in de tuin.

 In elk geval, of het nu gaat om een natuurlijk ogende tuinvijver of om een vijverbak, raden wij je aan een systeem van waterrecuperatie te creëren met behulp van een elektrische pomp: in een kunstmatige vijver heeft het water de neiging te stagneren en ziet het er al snel vies uit.

Doe-het-zelf kunstmatige vijver, wat heb je nodig:

Prefab vijver van glasvezel of PVC
Grind en/of aarde (meestal verkregen door afgraving)
cementmortel
stenen en platen voor de afwerking

Advertisement
kolizhanka.com.ua

kolizhanka.com.ua

Met meer ruimte is het idee om een uitgraving te maken rond een eiland met een heester in het midden werkelijk prachtig.

Pinterest

Pinterest

Deze kunstmatige vijvers kunnen ook een geometrische vorm hebben, zoals in dit geval, zonder afbreuk te doen aan hun schoonheid. Het belangrijkste zal het ontwerp van de decoratie van de omringende planten zijn.

tecnologia-ambiente.it

tecnologia-ambiente.it

Ze zijn vaak omgeven door een stenen rand en verder nog meer stenen er om heen.

Pinterest

Pinterest

In ieder geval moet, zowel voor vijvers met een natuurlijke uitstraling als voor vijverbakken, een systeem van waterrecuperatie met behulp van een elektrische pomp worden aangelegd: in deze kunstmatige vijvers heeft het water de neiging te stagneren, wat een hele reeks zeer ongewenste gevolgen met zich mee kan brengen.

Als je een pomp installeert, kun je zelf bepalen waar het water vandaan zal stromen, en zo kun je schilderachtige oplossingen zoals deze kleine waterval creëren.

Advertisement
verzegnassi.com

verzegnassi.com

Een vijver die groot genoeg is, kan ook worden dienen als een plek om te baden, op voorwaarde natuurlijk dat voor een adequaat waterfiltersysteem wordt gezorgd.

Pinterest

Pinterest

Er zijn ook projecten om zwembaden te creëren die eruit zien als natuurlijke vijvers, en waarin planten worden ingevoegd om het water op natuurlijke wijze te filteren.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Een klein "L"-vormig bad: een werkelijk elegant gemetselde vijver.

Pinterest

Pinterest

Als je daarentegen houdt van Japanse tuinen, ware oases van rust waarin alle elementen zijn ingevoegd om een perfect evenwicht tussen de onderdelen te creëren, kun je je een natuurlijk ogende vijver voorstellen die wordt doorkruist door een stenen pad.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Of je kunt een bruggetje plaatsen om van de ene naar de andere kant te gaan.

Pinterest

Pinterest

En het bruggetje zelf kan duizend vormen hebben en bij elke stijl vijver, zelfs een ultramoderne vijver zoals deze, passen.

Vind je deze ideeën leuk?

Advertisement