Maak je woonkamer groter en lichter met deze geweldige designtips

door Natasja

22 Maart 2021

Maak je woonkamer groter en lichter met deze geweldige designtips
Advertisement

Het is niet altijd eenvoudig om de inrichting zo te veranderen dat een woonkamer die een beetje saai en levenloos lijkt, of gewoon op een rommelige en gedateerde manier is ingericht, ruimer, lichter en gezelliger eruit gaat zien. Het kan dan handig zijn om voorbeelden te vinden die je het juiste idee geven, door de strategische opties te tonen die je kunt benutten.

Hieronder vind je verschillende opties die getuigen van radicale veranderingen: van de kleur van de muren tot nieuwe meubels en op een andere manier gerangschikt. Dit zijn allemaal  veranderingen die ervoor kunnen zorgen dat de kamer die je altijd hebt gekend een geheel nieuwe en stijlvolle ruimte lijkt.

Kiezen voor lichtere kleuren (vooral wit en grijstinten) en de voorkeur geven aan open planken boven verouderde meubels is een intuïtieve zet, maar zien hoezeer het een woonkamer kan veranderen, kan je helpen de juiste beslissing voor je huis te nemen.


Advertisement

Meubelopstelling

Meubelopstelling

blulabelbungalow.com

Het veranderen van de opstelling van de meubels kan een groot verschil maken. Zo maken tegen de muren leunende meubelen de ruimte rommeliger en minder harmonieus. Het is beter om de woonkamer anders in te delen en ruimte te creëren tussen de banken en de muren.

Advertisement
homegrowninteriors.com

homegrowninteriors.com

Volgens de regels van de feng shui kunnen de stoelen, fauteuils en banken het best zo worden gegroepeerd dat zij een ruimte vormen waarin men kan samenkomen en kletsen, maar ook dat zij niet met de rug naar de deur staan. Iedereen die in de woonkamer zit, moet kunnen zien wie er binnenkomt, en als dat niet mogelijk is, gebruik dan een spiegel aan de muur om iedereen een volledig zicht op de kamer te geven.


Koelwit

Koelwit

danielle-moss.com

Koelwit kan een kamer helderder en luchtiger doen lijken dan warme ondertonen, en als het meubilair hetzelfde voorbeeld volgt, is het resultaat verzekerd.

dearlillieblog.blogspot.com

dearlillieblog.blogspot.com

Grote tapijten toevoegen die de donkere uitgestrektheid van een hardhouten vloer breken en de ontspanningsruimte afgrenzen van de rest schept ook orde.

Groen vermijden

Groen vermijden

apartmenttherapy.com

Groen is een zeer moeilijk te hanteren kleur in de inrichting. Als je van opvallende kleuren voor muren houdt, kun je beter kiezen voor blauw, met witte meubels en kozijnen, en gekleurde tapijten weglaten zodat het niet te druk wordt.

Advertisement

Gordijnen om ramen groter te laten lijken

Gordijnen om ramen groter te laten lijken

dwellingsbydevore.com

Gordijnen helpen om ramen groter te doen lijken: hier geeft de combinatie van bamboegordijnen aan de bovenkant en lange gordijnen aan de zijkanten de indruk dat de vorm van het raam slanker is.

Maak plaats voor open planken

Maak plaats voor open planken

lifethrualinds.blogspot.com

Open planken vullen de ruimte op een essentiële manier, zonder het gezichtsveld te verhinderen en scheppen juist orde (op voorwaarde dat ze vervolgens niet met teveel voorwerpen worden beladen).

Advertisement

Zin om te moderniseren? Geef altijd de voorkeur aan lichte kleuren

Zin om te moderniseren? Geef altijd de voorkeur aan lichte kleuren

thriftyandchic.com

Wil je een moderne en frisse omgeving? Dan zul je de klassieke meubels moeten vervangen door meer eigentijdse meubels, en overal de voorkeur moeten geven aan lichte en heldere kleuren, inclusief gordijnen en muren.

Vul de ruimte

Vul de ruimte

theuncommonlaw.ca

In een grote woonkamer laten kleine meubelstukken te veel vrije, maar ongebruikte ruimte over. Je kan dan beter losse en niet passende meubels vervangen door een enkele grotere bank.

Hier moest, net als bij de kleuren van de muren, een contrast met het plafond worden gecreëerd om de indruk te wekken dat het plafond niet te laag is: dit is een geval waarin de keuze van donkere kleuren en bekledingen van pas komt, maar er moet nog steeds een uitstekende natuurlijke en kunstmatige verlichting zijn.

Advertisement

Andere voorbeelden

Andere voorbeelden

carlaaston.com

Deze woonkamer bevindt zich in een kamer met een zeer hoog plafond, maar toch leek het eerst een ruimte die met geïmproviseerde oplossingen was ingericht, met meubels aan weerszijden van de open haard die de ruimte in feite leken samen te drukken.

makingsenseofcents.com

makingsenseofcents.com

Net als bepaalde kleuren doet een houten lambrisering op de muren - vooral als die niet van fijn of bewerkt hout is gemaakt - de kamer er oud en ouderwets uitzien. Duifgrijs gecombineerd met wit kan de hele woonkamer veranderen.

Hoe zou jij je woonkamer willen veranderen?

Advertisement