9 fantastische trucs om je keuken opgeruimd te houden door op een creatieve en zuinige manier te recyclen

door Natasja

04 Maart 2021

9 fantastische trucs om je keuken opgeruimd te houden door op een creatieve en zuinige manier te recyclen
Advertisement

Wanneer je veel tijd in de keuken doorbrengt, is het onvermijdelijk dat je keukengerei, servies en allerlei voedselverpakkingen verzamelt die al snel rommel maken in de kasten en op planken of werkbladen. Het lijkt wel of je nooit genoeg planken en laden hebt, en je overlaad ze met voorwerpen. Of je denkt er niet aan dat je nuttige houders ter beschikking hebt die je kunnen helpen de ruimte goed in te delen en misschien zelfs tegelijk de keuken creatief te decoreren, zoals bijvoorbeeld glazen potten en geurkaarspotten.

Hieronder vind je enkele tips die in elke keuken van pas kunnen komen, om de ruimte met een weinig geld te reorganiseren.

Advertisement

Uitschuifbare roedes

Uitschuifbare roedes

Pinterest

Het is de moeite waard uitschuifbare roedes te kopen die op verschillende plaatsen in de keuken (maar ook in de rest van het huis) kunnen worden geplaatst: in een kast bijvoorbeeld kunnen ze de stang worden waaraan je zakjes kunt ophangen, met behulp van papierklemmen, of ook van die kleine hangers voor onderkleding die zijn uitgerust met een tang.

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Verticaal geplaatst tussen planken, in meubels of zelfs tussen het werkblad en de onderkant van een kastje of plank, creëren ze vakken voor het opbergen van snijplanken en pannen zonder ze op elkaar te stapelen.

Met scheerschuim schoonmaken

Met scheerschuim schoonmaken

onegoodthingbyjillee.com

Voor metalen oppervlakken in de keuken, zoals roosters, manden en zelfs de profielen van huishoudelijke apparaten, kun je scheerschuim gebruiken: hiermee kun je op een delicate manier schoonmaken en kun je de oppervlakken laten glanzen.

Ruimtes indelen

Ruimtes indelen

Pinterest

Naast dozen en houders om orde te scheppen op de planken, kun je gebruik maken van voorwerpen die voor andere doeleinden zijn ontstaan, zoals hangende schoenenopbergers, die zeer nuttig zijn aan de binnenkant van de voorraadkastdeuren.

Pinterest

Pinterest

Een draaibare schaal: op een tafel of in de hoeken van de planken in de voorraadkast, maakt een draaibare schaal het veel gemakkelijker om te vinden wat je nodig hebt zonder te moeten zoeken en alles te moeten verplaatsen. Neem twee vormen van gelijke grootte en leg er een laag knikkers tussen, die werken als kogellagers.

Advertisement

Glazen potten recyclen

Glazen potten recyclen

Pinterest

De glazen potten van voedsel (of een ander product) dat je koopt, zijn erg handig om restjes in de koelkast te bewaren of om orde te scheppen tussen meel, peulvruchten en andere droge voedingsmiddelen in de voorraadkast.

Om de etiketten eenvoudig te verwijderen, kook ze vijf minuten (indien nodig zelfs iets langer) in een pan waarin je een paar eetlepels baking soda en afwasmiddel hebt gegoten.

Pinterest

Pinterest

Als je een paar geurkaarsen in een glazen pot hebt gekocht, eventueel met een deksel, of je hebt al een glazen pot gerecycleerd als kaarsenhouder en je wilt de was binnenin snel en gemakkelijk verwijderen, giet er dan gewoon kokend water op en laat de was smelten. Als de was is afgekoeld, condenseert het op het oppervlak en kan het gemakkelijk worden verwijderd (eventueel zelfs samen met andere restjes worden gesmolten om nieuwe kaarsen te maken!).

Advertisement
Pinterest

Pinterest

Doe-het-zelf-etiketten: wanneer je de glazen potten hebt voorbereid en gewassen, kun je met plakband een rechthoekige vorm maken en het vakje beschilderen met verf met krijtbordeffect, zodat je de inhoud van de pot elke keer eenvoudig met een krijtje kunt opschrijven.

Pinterest

Pinterest

Potten opbergen zonder ruimte in te nemen: plak een magneet op het deksel en plaats een magneetstrip onder kasten of planken, en het enige wat je hoeft te doen is de pot er tegen aan te plaatsen. Of, om het gewicht van zwaardere potten te kunnen dragen, zet je het deksel rechtstreeks vast met een schroef en hoef je de pot alleen maar los te draaien om bij de inhoud te kunnen.

Zouden deze ideeën nuttig voor jou kunnen zijn?

Advertisement