8 resistente, onderhoudsvriendelijke planten, perfect voor een mooie tuin zonder moeite

door Natasja

12 Maart 2021

8 resistente, onderhoudsvriendelijke planten, perfect voor een mooie tuin zonder moeite
Advertisement

Een tuin vol bloeiende planten of interessant gebladerte hebben zonder elke dag veel tijd te moeten besteden aan de verzorging ervan is de droom van iedereen die een groen hoekje heeft, en het is niet onmogelijk. Het is waar dat veel van de populairste en meest opvallende planten speciale omstandigheden en zorgvuldige verzorging nodig hebben om goed te groeien, maar er zijn ook planten die vaak over het hoofd worden gezien omdat ze minder opvallen, maar met weinig zorg werkelijk een prachtig gekleurd bloemperk creëren.

Bovenal zijn er bloembollen en kruidachtige planten die echt resistent zijn en worden aanbevolen voor degenen die het hele jaar willen genieten van bloemen, maar geen tijd hebben zich voortdurend aan de verzorging ervan te wijden.

Advertisement

Narcissen

Narcissen

Pxhere

Tegen het einde van de winter beginnen de narcissen te bloeien: ze kondigen de lente aan en ze zijn er in veel verschillende kleuren. Ze houden van lichte plaatsen, ook al hoeven ze niet noodzakelijk altijd aan de zon worden blootgesteld, en kunnen zelfs in lichte halfschaduw bloeien, waar weinig groenblijvend gebladerte is om het zonlicht te filteren.

Het zijn bollen die in de herfst moeten worden geplant op ongeveer 10-15 cm diep, maar als je ze al gebloeid in potten vindt, kun je ze ook in de grond zetten om er meteen van te kunnen genieten. Bollen hebben de neiging zich elk jaar voort te planten, dus plant ze op een flinke afstand van elkaar en binnen een paar jaar zullen ze een prachtige lap kleur vormen.

Advertisement

Lamium

Lamium

Pixabay

Een van de vaste kruidachtige planten die je wild in het bos kunt vinden (maar ook in veel tuinen, als het gras niet te vaak wordt gemaaid) is een werkelijk buitengewone plant. Er zijn vele cultivars met prachtige bloemen en bladeren, waarvan sommige zelfs tegen de wintervorst kunnen. De lamium is een ideale bodembedekker voor de halfschaduw zones.

Kattenkruid

Kattenkruid

Plant Right/Flickr

De Nepeta is niet alleen een plant die door katten wordt aanbeden, maar wordt ook steeds populairder in tuinen. De soort Nepeta x faassenii 'Walker's Low' heeft in 2007 zelfs de prijs voor vaste plant van het jaar gewonnen. Hij heeft grijsgroen bladeren en tere aren met paarse bloemen die de hele zomer de tuin versieren. Mooi voor de randen van bloembedden.

Hemerocallis (Daglelie)

Hemerocallis (Daglelie)

Pxhere

Deze lelieachtige bloemen zijn zeer opzichtig, en hun kleuren zijn bijna altijd geel tot rood. Ze moeten in de volle zon staan, maar in het geval van donkerder gekleurde bloemen moeten ze 's middags enigszins worden afgeschermd van de zonnestralen. Ze hebben niet veel water nodig, slechts een- of tweemaal per week in de warmere perioden.

Russische salie

Russische salie

F. D. Richards/Flickr

Een andere ideale plant voor hoge randen is de Russische salie, die erin slaagt zelfs in zeer moeilijke omstandigheden te groeien, vooral op arme grond en met weinig water. Hij produceert zeer dunne takken met kleine bloemen die eruit zien als een wolk tussen lila en blauw, die tot drie maanden meegaan, zolang hij in de volle zon staat.

Advertisement

Sedum

Sedum

Pixabay

Er zijn oneindig veel soorten sedum, waarvan sommige delicater zijn, maar over het geheel genomen zijn het vetplanten die zelfs in de winter weerstand kunnen bieden (misschien verliezen ze het bovenste gedeelte en lopen ze in het voorjaar weer uit). Ze verdragen droogte goed en houden juist niet van waterretentie. Er zijn soorten die zweven en andere die kruipen, de bloemen kunnen variëren van wit tot geel tot verschillende tinten rood, roze en paars. Het is de moeite waard er meer over te weten om mooie composities in de tuin te creëren.

Buddleja

Buddleja

pixnio

Deze struik staat bekend als de vlinderstruik en produceert pluimen met kleine witte, roze, rode of paarse bloemen, afhankelijk van de soort, die in de zomer allerlei vlinders en insecten aantrekken. Daarom zijn ze niet alleen mooi en resistent, maar helpen ze ook het ecosysteem: elke tuin zou er een moeten hebben!

Advertisement

Monarda (Bergamotplant)

Monarda (Bergamotplant)

snappygoat.com

Is er een plek in de tuin die meestal wat vochtiger is, eventueel met aarde dat vaak (niet altijd, let op) nat is? Dan kan je de monarda proberen, die prachtige bloemtoppen heeft en zeer geliefd is bij insecten en vogels. Hij maakt deel uit van de muntfamilie en heeft, net als munt, de neiging zich zeer snel te verspreiden, zodat er maar heel weinig voor nodig is om deze plant te laten uitgroeien tot een grote plek.

Zou je een van deze planten willen kweken?

Advertisement