Franse landhuisstijl: 9 betoverende ideeën om je huis rustiek en toch elegant in te richten

door Natasja

28 Februari 2021

Franse landhuisstijl: 9 betoverende ideeën om je huis rustiek en toch elegant in te richten
Advertisement

Een huis in een rustieke stijl inrichten betekent niet alleen veel hout gebruiken en de voorkeur geven aan gerecycleerde materialen, maar ook dat je geen afstand hoeft te doen van het inrichten van stijlvolle ruimtes. Wanneer je een inrichting wilt creëren die aan landelijke sferen doet denken mèt elegante details, kun je je zeker laten inspireren door een versie van de rustieke stijl die bekend staat als Franse landhuisstijl.

De inspiratie komt in dit geval van de lichte en elegante omgevingen van de cottages in Frankrijk, waar vintage sporen opvallen als herinneringen aan vervlogen tijden, maar zonder teveel gordijnen of opzichtige wandbekleding die het interieur verzwaren.

Neutrale tinten overheersen, soms doorbroken door lichte en sierlijke patronen, en de natuurlijke kleuren van hout ontbreken nooit om een indruk te geven van klassieke en betaalbare elegantie. Door de volgende tips te combineren kun je je huis in perfecte Franse landhuisstijl inrichten.

Advertisement

Het evenwicht tussen rustiek en elegant

Het evenwicht tussen rustiek en elegant

Pinterest

Te midden van een open omgeving komen de warme tinten van hout en de natuurlijke details van steen goed tot hun recht. De lijnen van de meubelen zijn een mix van modern en antiek in perfect evenwicht.

Advertisement

Een vleugje boerderijstijl

Een vleugje boerderijstijl

Pinterest

De grenzen tussen de Franse landhuisstijl en de nu heersende boerderijstijl zijn in feite erg vaag. Zo worden typische details van de boerderijstijl, zoals schuurdeuren en met witte houten planken beklede muren, deel van de woningen die volgens de vereisten van de Franse landhuisstijl zijn ingericht.

Spiegels en lijsten

Spiegels en lijsten

Pinterest

Min of meer in elke kamer kan een spiegel staan of hangen: ze zijn decoratief in de woonkamer en onmisbaar in de badkamer, maar ze kunnen ook elke andere omgeving smaakvol inrichten. En in deze stijl ingerichte woningen zullen ze bijna altijd verrijkt zijn met vintage lijsten, bewerkt en eventueel verguld.

Slaapkamer

Slaapkamer

Pinterest

Hout en andere geryclede materialen of voorwerpen, vakkundig opgeknapt en eventueel smaakvol aangepast, geven slaapkamers ook karakter. De licht afgebrokkelde laklaag op meubels en andere tekenen van de tijd geven de indruk dat de kamer een geschiedenis heeft, en kroonluchters, lampen en andere elegant gevormde accessoires zorgen voor elegantie.

De kleuren

De kleuren

Pinterest

De sfeer moet sereen en gastvrij zijn, dus de voorkeur gaat uit naar neutrale en lichte tinten, die ook passen bij de natuurlijke details die gekozen zijn om in te richten, van het meubilair tot de bloemstukken en planten die deze huizen altijd sieren. Je kunt zeker enkele opvallende en meer levendige details toevoegen, maar ze moeten niet te opvallend zijn dat ze alle aandacht naar zich toe trekken.

Zelfs bij bloemmotieven of andere soorten decoratieve motieven wordt in het algemeen de voorkeur gegeven aan ton-sur-ton kleurencombinaties, zonder al te duidelijke contrasten.

Advertisement

Decoratieve motieven

Decoratieve motieven

Pinterest

Voor het beddeengoed in de slaapkamer, de gordijnen in om het even welke kamer of zelfs voor het behangpapier geeft men de voorkeur aan bloemmotieven, antieke krullen, bucolische taferelen en in elk geval vintage ontwerpen met een kleurenpalet van hetzelfde gamma of op zijn minst met delicate contrasten.

De keuken

De keuken

Pinterest

Om de uitstraling van een ruimte uit een ander tijdperk te verkrijgen, worden vaak gereproduceerde details gebruikt, maar bovenal wordt de voorkeur gegeven aan fijne materialen zoals marmer en kwaliteitshout voor zowel de afwerking als de werkbladen. De vorm van het meubilair mag niet scherp en modern zijn, maar moet de klassieke elegantie van een tijdloze keuken uitstralen.

Advertisement

De hal

De hal

Pinterest

Meubels en spiegels met friezen, vazen met antieke lijnen, bloemen (eventueel kunstbloemen, maar van uitstekende kwaliteit): dit zijn perfecte elementen om een hal te creëren die in staat is de stijl van de rest van het huis te anticiperen. Elegant maar niet sober, stijlvol maar gastvrij.

De badkamer

De badkamer

Pinterest

Als de badkamer groot genoeg is, mag een vrijstaande badkuip niet ontbreken, die vintage lijnen kan hebben maar ook een moderner en eenvoudiger model kan zijn. Om de sfeer te creëren zullen de verschillende complementen, zoals de bijzondere spiegel, planken, kroonluchters en elk ander element dat in de badkamer wordt geplaatst.

Klassieke metalen kranen (eventueel met een gouden of messing afwerking), keramische wastafels op houten, rustieke meubels en een vaas met bloemen completeren de inrichting.

Zou je het leuk vinden om je huis in Franse landhuisstijl in te richten?

Advertisement