10 prachtige planten die snel groeien en eenvoudig thuis te kweken zijn

door Natasja

25 November 2020

10 prachtige planten die snel groeien en eenvoudig thuis te kweken zijn
Advertisement

Thuis genieten van de schoonheid van planten is een onvervangbaar genot: je kan elke ruimte met planten eenvoudig inrichten zodat het meteen gezelliger wordt en vele soorten planten zijn ook in staat om de lucht die we dagelijks inademen te zuiveren, waardoor onze huizen gezonder worden.

Het vergt altijd een beetje geduld en aandacht om ze te laten bloeien, maar sommige variëteiten slagen er in om iets sneller te groeien dan vele andere, waardoor ze binnen enkele maanden merkbare resultaten geven, zoals de soorten die hieronder worden getoond.


Advertisement

Aloë vera

Aloë vera

Pikrepo

Als je een hoekje in huis hebt dat door direct zonlicht wordt bereikt waar je je aloë veraplant kunt plaatsen, heb je praktisch niets anders nodig: omdat het typische semi-woestijnplanten zijn, overleven ze ook met weinig water. Meestal hebben ze maar één keer per twee weken water nodig, maar soms nog minder vaak: het is voldoende om te controleren of de grond volledig is opgedroogd, ook gelijk onder de bovenste laag.

Als de plant al volwassen genoeg is en veel bladeren heeft, kun je er af en toe een verwijderen (maar zonder te overdrijven), en de gel op vele nuttige manieren gebruiken. Het is ook een van de planten die de lucht het beste reinigt van giftige en schadelijke stoffen.Advertisement

Ficus Benjamina

Ficus Benjamina

Commons Wikimedia

Er is een reden waarom deze planten vaak in kantoren en openbare plaatsen staan: van jongs af aan zijn het delicate en zeer mooie miniatuurstruiken en als ze beginnen te groeien worden ze kleine bomen, die elke omgeving betoverend maken.

Ze houden van gemiddeld warme temperaturen en lichte zones, ook hoeven ze niet noodzakelijkerwijs voor lange tijd blootgesteld worden aan direct zonlicht. Dus als je er een wilt kweken, kun je hem thuis in de buurt van een raam zetten waar hij gedurende het hele koude seizoen een paar uur licht heeft en kan je hem eventueel in het voorjaar naar een balkon verplaatsen en de hele zomer daar houden.

Sanseveria

Sanseveria

jalexartis Photography/Flickr

Nog een plant die door de NASA wordt genoemd als luchtzuiverend, de Sanseveria (vrouwentong) komt heel vaak voor in interieurs. Zeer eenvoudig te verzorgen, zeer weinig water nodig, een sterke vorm en past de sanseveria met de gele randen eenvoudig in elke inrichtingstijl.

Verdraagt gedeeltelijk schaduwrijke en zelfs langdurige droogteperiodes, hoewel het beter zou zijn om de plant elke dag een beetje licht te geven. Zeer eenvoudig te kweken, kan niet tegen teveel water en in een paar maanden tijd krijgt hij nieuwe bladeren.

Crassula ovata

Crassula ovata

Commons Wikimedia

Een van de weinige vetplanten die veel sneller groeien dan andere. Dus als je dit type plant leuk vindt, hou daar dan rekening mee. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om hem water te geven, niet eerder.

De Jadeplant houdt van de zon, maar het is ook bestand tegen temperaturen die andere planten niet verdragen: als de thermometer af en toe een paar graden onder 0 zakt, is deze plant daartegen bestand, zolang dit maar af en toe voorkomt. Daarom is het niet ongebruikelijk om ze ook op balkons te zien. Bij koude temperaturen, kan je hem het beste eind november naar binnen halen en in het voorjaar weer buiten plaatsen.

Hibiscus

Hibiscus

Pixabay

De Hibiscus doet altijd denken aan exotische klimaten, maar er zijn enkele variëteiten die het ook bij lage temperaturen buiten goed doen, het is dus echt de moeite waard om te informeren naar de verschillende bestaande soorten: de bloemen ervan zijn altijd prachtig en het is een leuk vooruitzicht om er jaar na jaar van te kunnen genieten.

Onder de te overwegen variëteiten zijn er H. moscheutos, H. coccineus, H. dasycalyx, H. grandiflorus, H. lasiocarpos en H. laevis.

Advertisement

Klimop

Klimop

Commons Wikimedia

Een andere luchtzuiverende plant die door de NASA is bestudeerd is de klimop, een soort plant waar vaak geen aandacht aan wordt besteed omdat hij wordt geassocieerd met de wilde en ongerepte natuur. In tegendeel, de weerstand van deze planten, hun vermogen om in veel verschillende omstandigheden te overleven en vooral de grote soorten die ontstaan zijn (soms met echt onvoorstelbaar gebladerte) verdienen aandacht: ze hebben weinig zorg nodig en als ze goed worden onderhouden, groeien ze maar al te snel!

Lucky Bamboo (Dracaena Sanderiana)

Lucky Bamboo (Dracaena Sanderiana)

Pickpik

Hoewel hij Bamboe heet, is de Lucky Bamboo (geluksbamboe) eigenlijk een Dracaena. Het heeft zijn naam te danken aan het geloof dat het geluk brengt aan degenen die hem in huis hebben.

In de winkel zijn er verschillende afmetingen te vinden en worden ze vaak met spiraalvormige takken verkocht: dit is geen kenmerk van de plant, maar is geforceerd (ze worden in feite horizontaal geplaatst en regelmatig gedraaid). De Lucky Bamboo heeft geen speciale zorg nodig en kan zowel in de grond als in het water worden gekweekt. In het laatste geval is het eenvoudiger om ze te kweken en zijn ze ook mooier om te zien, maar in de grond groeien ze weelderiger en sneller. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 25 graden en mag nooit onder de 12 graden komen.

Advertisement

Dieffenbachia

Dieffenbachia

Commons Wikipedia

Nog zo'n groenblijvende plant die in veel appartementen en kantoren te vinden is, de Dieffenbachia kan bladeren hebben met zeer verschillende kleuren en strepen (er zijn zo'n 30 soorten!). Een nadeel is dat deze plant van warmte houdt: het ideale bereik ligt tussen 20 en 30 graden en het minimum mag nooit onder de 15 graden komen.

Wat de belichting betreft, houdt het van licht, maar niet van de directe zon en is het beter om de plant te beschermen tegen tocht. De dieffenbachia heeft grote mooie maar delicate bladeren, die een paar keer per maand afgestoft moeten worden, hou de bladeren zachtjes met de handen vast, om ze niet te breken, en wrijf alleen met een vochtige zachte doek over de bladeren.

Pothos

Pothos

Pikrepo

Samen met andere zojuist genoemde planten is de pothos door NASA bestudeerd vanwege zijn grote vermogen om giftige stoffen uit de lucht te verwijderen in een binnenomgeving. Ook wel bekend als Scindapsus, is het een klimplant die zich leent om het huis op een unieke manier te decoreren: plaats hem op meubels of in hangende bloembakken (op lichte plaatsen) en je ziet in korte tijd hoe hij mooi naar beneden hangt.

Ook in dit geval moet de plant alleen water krijgen als de grond droog is en vergeet niet om hem in de winter op een beschut plekje te zetten: hij verdraagt geen temperaturen onder de 10 graden.

Advertisement

Philodendron

Philodendron

pikrepo.com

Samen met de Ficus is dit de meest "volumineuze" plant in huis, maar het is waarschijnlijk ook de meest opvallende. Het is geen toeval dat trends in grafiek en decor de bladeren van verschillende soorten Philodendron als decoratief motief kiezen.

De Philodendron houdt niet van directe blootstelling aan de zon, dus zoek zones met diffuus licht, of hooguit gedeeltelijk schaduwrijk, en geef het regelmatig water. Er zijn weinig planten, vooral in potten, die waterstagnatie overleven, maar in het geval van philodendron moet de grond gecontroleerd worden: als je er een vinger in de grond steekt en het is droog moet hij weer water hebben. De gemiddelde minimumtemperatuur van de omgeving moet rond de 12 graden liggen en de hoek waar je de plant zult plaatsen mag niet op de tocht staan.

Heb jij al een van deze planten in huis?

Advertisement