11 perfecte planten om fantastische wintergroene, halfwintergroene en bloeiende hagen te creëren

door Natasja

29 Augustus 2020

11 perfecte planten om fantastische wintergroene, halfwintergroene en bloeiende hagen te creëren
Advertisement

Om de de grenzen van een woning af te bakenen kan je gebruik maken van veel verschillende soorten omheiningen, van eenvoudig afrasteringsdraad en hekken tot gemetselde oplossingen, maar een van de favoriete keuzes blijft het planten van een haag.

Kies de soort die het beste bij je persoonlijke maar ook klimatologische behoeften past, een rij planten creëert bescherming en privacy op een natuurlijke manier en heeft het extra voordeel dat de haag een koelere schaduw creëert dan die van een kunstmatig hek - iets wat altijd van pas komt op warme zomerdagen.

Een groene, gezonde en krachtige muur is mooi om te zien en biedt een ideale achtergrond voor de rest van de tuin; bovendien zijn er wintergroene of halfwintergroene planten die tussen de lente en de zomer bedekt zijn met prachtige, soms zelfs geurende, bloemtoppen. Hieronder staan enkele planten die zeker je aandacht verdienen als je een haag in je tuin wilt maken.

Advertisement

1. Laurierkers

Het is een van de meest voorkomende hagen en dat is niet zomaar: het is bestand tegen vele verschillende klimatologische omstandigheden, het creëert een dikke muur met zeer mooie glanzende bladeren en zelfs als het te veel wordt gesnoeid groeit het meteen weer aan.

Advertisement

2. Leylandcipres

Het is waarschijnlijk de meest elegante haag, maar wel vrij prijzig. Als hij één of twee keer per jaar goed wordt gesnoeid, groeit het niet uit de hand en wordt het een prachtige ondoordringbare muur. Hij heeft ook een zeer aangenaame geur. Het nadeel is echter dat als hij niet periodiek wordt gesnoeid, hij de neiging heeft veel te groeien en alleen nieuwe vegetatie op de punt van de takken produceert; daarom moet je, als je hem wilt snoeien om zijn grootte te beperken, alleen het laatste deel van de tak weghalen, anders wordt hij helemaal droog en kan je geen vorm meer gevan aan de haag.

3. Meidoorn

Een meer rustieke plant die vaak niet voldoende wordt gewaardeerd, misschien vanwege de doornige takken. De meidoorn wordt meer dan 3 meter (maximaal 5) hoog, produceert betoverende witte bloemen en is goed bestand tegen de kou en heeft ook geen speciale verzorging nodig.

4. Buxus

Perfect voor kleine hagen, zoals die aan lanen of bloemperken grenzen. Het is de haag die traditioneel wordt geassocieerd met de Italiaanse tuin, de haag met "getekende" vormen: het is de haag die eenvoudig in vorm kan worden gesnoeid, oftewek de  soort die gekozen wordt voor vormsnoeikunst.

5. Sterjasmijn

De sterjasmijn is een van de eenvoudigste hagen om te onderhouden en is in feite een krachtige klimplant die in het late voorjaar veel witte bloemen produceert, vergelijkbaar met die van de jasmijn, maar met een veel intensere geur (zo erg dat het dichtbij zelfs onaangenaam kan zijn). De takken zijn echter vrij dun en delicaat, zodat je ze moeiteloos kunt snoeien.

Advertisement

6. Glansmispel

Een andere grote favoriet, vooral in de afgelopen decennia, is de glansmispel: hij is robuust, groeit snel en het benodigde onderhoud is niet veeleisend. Het sterke punt zijn de kleuren: de nieuwe bladeren zijn felrood (vooral bij blootstelling aan de zon) en de bloemen vormen een witte wolk.

7. Bamboe

Een van de mooiste geluiden in de natuur is het geritsel van de wind in de bladeren en een bamboehaag maakt er een kunst van. Er zijn heel veel variëteiten, ook met donkere of gekleurde stengels, en vele soorten zijn perfect aangepast aan de verschillende klimaten van ons land. Voor wie een tuin vol met planten heeft, biedt een bamboehaag bovendien een belangrijke hulpbron: je kunt het riet gebruiken om de stengels en stammen te ondersteunen en de nodige structuren voor de moestuin te creëren. Het probleem is de inperking: je moet kwekers die ervaring hebben met de verkoop van deze planten raadplegen voor het installeren van rizoombegrenzers die de verspreiding van bamboe in de hele tuin voorkomen.

Advertisement

8. Liguster

De liguster vormt een haag met zachte groene, niet erg grote, bladeren en zeer mooie en delicate witte bloemen gedurende de hele zomer. In het geval van koude winters kan hij zijn bladeren verliezen in de koudere maanden, maar hij wordt weer weelderig zodra de lente aanbreekt. Veel vogels en andere dieren vinden hun toevlucht in de grotere hagen.

9. Klimop

De klimop wordt vaak alleen gezien als een onkruid klimplant, maar als hij wordt verzorgd en ingeperkt met periodieke snoeibeurten levert hij een van de dichtste en sterkste hagen op die mogelijk zijn. Er zijn varianten met bladeren van verschillende kleuren of prachtige vormen en hij overleeft zonder al te veel problemen, zelfs beter dan de laurierkers, nadat hij flink gesnoeid is.

Advertisement

10. Twee bloemrijke en halfwintergroene opties

Als je een hek moet bedekken en je het niet erg vindt om tijdens de koudere maanden geen groene muur te zien, overweeg dan een bloeiende haag van rozen of kamperfoelie.

Banksiae Lutea is een prachtige roos om op deze manier te gebruiken: hij groeit snel, bedekt grote oppervlakken, en behoort tot de eerste planten die aan het begin van de lente bloeien wanneer hij bedekt is met een dikke wolk gele rozen.

Kamperfoelie (Lonicera) is een zeer krachtige klimplant die goed bestand is tegen de kou: eenvoudig te snoeien, hij produceert prachtige en geurende bloemen van de lente tot de zomer, met verschillende kleuren en bloemblaadjes van verschillende vormen, afhankelijk van de soort. Het is een plant die een lange tijd vergeten is, maar het is echt de moeite waard om hem te herontdekken.

Welke haag vind je het mooist?

Advertisement