Onderhoudsarme struiken: 6 soorten om de tuin moeiteloos te verfraaien

door Natasja

14 Mei 2024

Advertisement

Wil je de tuin mooier maken zonder er al te veel tijd en moeite aan te besteden? Als je graag een groene oase bij je huis hebt, maar er geen tijd aan wilt of kunt besteden, hoef je de tuin niet onverzorgd te laten worden, maar kun je eenvoudig strategieën toepassen om hem mooi te houden.

Ook bij de keuze van de plantensoorten kun je kiezen voor onderhoudsarme struiken, die goed gedijen en de tuin verfraaien zonder dat je jezelf hoeft te wijden aan de verzorging ervan. Hier zijn de 6 meest geschikte soorten om uit te kiezen.

Advertisement

1. Taxus

needpix.com

De gewone taxus is populair in tuinen vanwege de hoge sierwaarde van zijn donkergroene naaldvormige bladeren en felrode bessen. Deze struik is geschikt voor onderhoudsarme tuinen vanwege zijn langzame en compacte groei, waardoor hij veel gebruikt wordt als decoratieve haag zonder dat hij gesnoeid hoeft te worden, hoewel je het snoeien kunt gebruiken om de plant een bepaalde vorm te geven.

De taxus kan gedijen in de volle zon of gedeeltelijke schaduw en heeft goed drainerende grond nodig omdat hij niet van stilstaand water houdt, dus water geven moet regelmatig maar matig gebeuren, soms is regenwater voldoende.

Pas op voor de bessen, die giftig zijn en dus niet mogen worden gegeten.

Advertisement

2. Dwergsering

Captain-tucker/Wikimedia Commons

De dwergsering is een compacte, kleine tot middelgrote bladverliezende heester die de tuin in het voorjaar kan opfleuren met zijn overvloedige lilaroze bloemen. De plant heeft een langzame groei en een van nature nette groeiwijze en is daarom bijzonder geschikt voor hagen en borders en voor het inrichten van kleine, onderhoudsarme ruimtes.

Hij groeit goed in de volle zon of halfschaduw in vruchtbare, goed doorlatende grond.

3. Witte ceder

F.D. Richards/Flickr

De Thuja occidentalis of Witte ceder is een grote groenblijvende conifeer, waarvan er ook enkele dwergvariëteiten zijn. Hij is bestand tegen de kou en ontwikkelt zich het best als hij een paar uur zon per dag krijgt. Hij hoeft alleen de eerste paar jaar na het planten water te krijgen, daarna is regen voldoende.

Door zijn dichte vertakking neemt de witte ceder van nature een compacte groeiwijze aan, wat snoeien overbodig maakt.

4. Indische meidoorn

H. Zell/Wikimedia Commons

De Indische meidoorn is een perfecte sierplant vanwege de schoonheid van zijn overvloedige, lichtgekleurde bloemen in de lente, terwijl hij in de winter ruimtes versiert met zijn mooie blauwe bessen. Deze plant heeft volle zon nodig en heeft, als hij eenmaal staat, minimaal onderhoud nodig.

5. Buxus

needpix.com

De buxus is een langzaam groeiende struik met kleine wintergroene bladeren die perfect is om in de grond en in potten te kweken. Door zijn compacte groeiwijze is het een onderhoudsarme plant die veel gebruikt wordt voor hagen, maar ook als individuele plant om bloembedden te verfraaien. Buxus tolereert kou en geeft de voorkeur aan een zonnige of halfschaduwrijke standplaats. Alleen in het eerste jaar na het planten regelmatig water geven, terwijl op volwassen leeftijd regen vaak voldoende is.

Advertisement

6. Chinese roos

needpix

De Chinese roos, ook bekend als Alhea of Hibiscus rosa-sinensis, is een krachtige, rechtopstaande bladverliezende struik die de tuin in de zomer kleurt met prachtige grote, verschillend gekleurde bloemen, vaak gekweekt als een kleine boom. Hij kan in potten of in de grond worden gekweekt; kies een zonnige standplaats en goed gedraineerde grond en houd de grond altijd vochtig.

Eenmaal geplant kun je genieten van de schoonheid van deze plant en de levendige kleuren van zijn bloemen zonder je al te veel zorgen te maken over het onderhoud.

Welke onderhoudsarme planten kies jij voor jouw tuin?

Advertisement