DIY onkruidverdelger: verwijder onkruid met slechts een paar ingrediënten uit de voorraadkast

door Natasja

12 Mei 2024

Advertisement

Het verwijderen van onkruid uit de moestuin en tuin is altijd een zeer bewerkelijke en soms moeilijke taak, vooral omdat onkruid erg hardnekkig kan zijn.

Als je geen chemische middelen wilt gebruiken om het onkruid te verwijderen, zijn er een aantal natuurlijke ingrediënten die je kunnen helpen met deze ingewikkelde taak en uitstekende resultaten garanderen.

Hieronder leggen we uit hoe je een effectieve onkruidverdelger kunt maken met slechts een paar producten uit de voorraadkast.

Advertisement

DIY onkruidverdelger met azijn en zout

needpix.com

Witte azijn en zout zijn twee zeer effectieve ingrediënten voor het maken van effectieve en ecosysteemvriendelijke DIY onkruidverdelgers. Toegepast op de bladeren en stengels van onkruid kunnen deze twee ingrediënten ze in feite snel uitdrogen, waardoor ze geen water en voedingsstoffen meer krijgen en gemakkelijker verwijderd kunnen worden.

Als je ze afzonderlijk gebruikt, kunnen ze zeer bevredigende resultaten geven, maar als je deze twee ingrediënten mengt, kun je echt buitengewone resultaten bereiken; probeer het volgende recept voor een effectieve DIY onkruidverdelger:

  • meng een kopje witte azijn, een eetlepel zout en een eetlepel ecologisch afwasmiddel in een liter water;
  • doe de resulterende oplossing in een plastic fles met een verstuiver;
  • breng het onkruidverdelgingsmiddel aan op het hele oppervlak van het onkruid en laat het 24 uur inwerken;
  • verwijder het droge onkruid op deze manier, zorg ervoor dat er geen resten achterblijven en herhaal de handeling indien nodig.

Deze onkruidverdelgeroplossing kan worden bewaard in een goed afgesloten en geëtiketteerde houder en kan indien nodig opnieuw worden gebruikt.

Advertisement

Andere natuurlijke ingrediënten die nuttig zijn als onkruidverdelger

Wendell Smith/Flickr

Naast de twee producten die al in de vorige paragraaf zijn genoemd, kun je verschillende andere natuurlijke producten gebruiken als onkruidverdelger om van vervelend onkruid af te komen:

  • baking soda: onmisbaar in de kasten voor tal van toepassingen, baking soda is ook ongelooflijk nuttig in de tuin als onkruidverdelger door het te mengen met water in een verhouding van 1:4 en het rechtstreeks op de te verwijderen planten te spuiten;
  • citroensap: een populair ingrediënt in de keuken dat je, dankzij het citroenzuurgehalte, kan helpen om onkruid gemakkelijker uit de tuin te verwijderen; net als in het vorige geval voeg je een deel toe aan 4 delen water en spuit je het rechtstreeks op de te verwijderen planten;
  • Castillezeep: een laatste ingrediënt dat zeer nuttig is als onkruidverdelger vanwege het saponinegehalte, dat je rechtstreeks op de planten kunt spuiten door het met water te mengen.

Hoe kies je de meest geschikte onkruidverdelger voor jouw tuin? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden: het soort onkruid dat je wilt verwijderen kan bijvoorbeeld een bepalende factor zijn bij je keuze, omdat sommige onkruidverdelgers meer geschikt zijn voor het verwijderen van eenjarig onkruid, terwijl andere misschien effectiever zijn tegen meerjarig onkruid; de hoeveelheid onkruid die je wilt verwijderen is ook doorslaggevend, als deze erg hoog is, verdienen meer geconcentreerde onkruidverdelgers de voorkeur, net zoals buiten- of binnengebruik kan helpen bij het maken van je keuze.

Kies natuurlijke middelen om onkruid uit de tuin te verwijderen.

Advertisement