Aangebrand voedsel op de kookplaat: verwijder alle resten met eenvoudige DIY methoden

door Natasja

11 Mei 2024

Advertisement

Elegante en minimalistische looks, slechts één blad om schoon te maken en geen branders om te demonteren: dit zijn slechts enkele van de voordelen van inductiekookplaten met glaskeramiek, maar ze kunnen misschien een probleem vormen als het op schoonmaken aankomt. Glas, hoewel sterk, is nog steeds een kwetsbaarder materiaal dan het staal van veel conventionele keukenbladen, dus hoe verwijder je aangebrande etensresten zonder iets te beschadigen? Je kunt een aantal huismiddeltjes proberen, zoals de middeltjes die we hieronder opnoemen.

Advertisement

Tandpasta tegen aangebrand vuil

F. G. Borello, Karinear/Amazon

Ga gelijk naar de badkamer en controleer of er baking soda in de tandpasta zit: als dat er is, heb je het winnende wapen in handen om vuil van de inductiekookplaat te verwijderen!

Doe het zoals altijd op de perfect koude en uitgeschakelde kookplaat en smeer een flinke hoeveelheid tandpasta op de verbrande vuilplekken. Laat het ongeveer een kwartier zitten en neem dan een zachte (niet-schurende) spons of doek, een beetje nat en uitgewrongen, en veeg alles weg.

Advertisement

2. Een professionele schurende pasta om schoon te maken

JTDCR, Bio_mex/Amazon

Er zijn veel bekende schoonmaakpasta's, maar ook verschillende populaire alternatieven die gemakkelijk online te vinden zijn of in de beste gespecialiseerde winkels en goed gesorteerde supermarkten. Sommige bevatten baking soda, kwartspoeder, natriumsilicaat (en zeep), andere zijn op basis van klei. Het zijn altijd formules met zeer fijnkorrelige, licht schurende pasta's die je aanbrengt met behulp van een licht bevochtigde spons of doek. Je wrijft zachtjes en die maken het vuil los van het oppervlak, waardoor het oplost en gemakkelijker af te vegen is met een vochtige doek.

3. Alcoholazijn

Francesco C., Ponti/Amazon

De andere grote bondgenoot van het schoonmaken, terpentineazijn, komt hier ook goed van pas. Doe het in een spuitfles en spuit het royaal op al het vuil. Laat het 15-20 minuten inwerken voordat je een spons of zachte doek, afwasmiddel en water gebruikt om de korstjes, die zacht zijn geworden door de azijn, helemaal te verwijderen.

Als je vindt dat de azijn zich te veel verspreidt op het blad, kun je ook vellen keukenpapier doordrenken met de spray om in direct contact te houden met het vuil, en dezelfde procedure volgen.

Onthoud voor elk van deze methoden dat het de voorkeur verdient om op de koude kookplaat te werken, vooral als je azijn gebruikt: als het warm wordt, wordt het zuurder en effectiever, maar het irriteert ook meteen ogen en luchtwegen.

Pas tussen het koken een van deze methoden toe, zonder het vuil opnieuw te verhitten door verder te koken (wat de situatie verergert waardoor je langer moeten schoonmaken om de oorspronkelijke omstandigheden te herstellen), en je hoeft ook niet meer bang te zijn voor verbrande voedselkorstjes.

Advertisement