6 perfecte planten voor een zonnig balkon: kleurrijk en resistent om stijlvol te decoreren

door Natasja

09 Mei 2024

Advertisement

Balkon, terras of zonnige tuin: welke plant moet je kiezen om het te versieren met aangename gekleurde vlekjes? Hier zijn er een paar, van de grote klassiekers zoals de hibiscus (met een paar iets meer vergeten alternatieven uit dezelfde familie) tot siersalie en meer. Er zijn oplossingen voor elke smaak en behoefte!

Advertisement

1. Siersalie

unquadratodigiardino.it

Kleurrijk, lang bloeiend, ook geliefd bij bestuivende insecten en in staat om gematigde droogteperiodes te verdragen. Siersalie is een van de meest geschikte planten om te kweken op zeer zonnige plaatsen. Zodra een goed drainerende grond verzekerd is, hebben ze weinig verzorging nodig.

Ze hebben bloeiwijzen in verschillende vormen en kleuren, vaak geurige bladeren en groeien ook vrij snel, zodat ze elk jaar terugkomen. Een goede raad: hoe groter en opzichtiger de bloemen, hoe minder winterhard (meestal) de planten zijn, d.w.z. minder goed bestand tegen strenge winters. Soms verliezen de meer delicate planten hun bovengrondse deel, maar komen ze aan het einde van de winter terug om nieuwe scheuten te produceren; in koudere klimaten is het echter nodig om ze tegen koudere temperaturen te beschermen.

Advertisement

2. Agapanthus

Needpix

In een pot op zichzelf of als border voor een bloembed zijn agapanthussen altijd een winnende keuze. Het zijn bolgewassen die oorspronkelijk uit Afrika komen, van de zon houden en in de lente of zomer bloeien, afhankelijk van de soort en het klimaat. De bloeiwijzen lijken op vuurwerk aan de top van lange stelen en kunnen variëren van wit tot blauw. Er zijn compactere exemplaren die tot 30-40 cm groot worden en andere die duidelijk groter worden: kortom, voor elk wat wils!

3. Hibiscus

Ralph Bossingham/Pexels

Een symbool van de zomer, dat de verbeelding doet vliegen naar exotische oorden met gouden stranden en zeeën op ansichtkaarten. Maar er zijn heel veel soorten hibiscussen, sommige die reusachtige afmetingen aannemen en zelfs bestand zijn tegen koude omstandigheden (Hibiscus moschetous), en andere die heel winterhard zijn en zelfs geschikt om hagen mee te maken of als kleine bomen te laten groeien (Hibiscus syriacus of Chinese hibiscus). Het is de moeite waard om een schatting te maken van de gemiddelde jaartemperaturen in jouw omgeving en de meest geschikte te kiezen voor potten of om in de grond te planten!

Kokardenbloem (Gaillardia)

Lazaregagnidze/Wikimedia Commons

Denk aan de restjes kleurpotloden: als je een stukje van die potloden zou nemen en zou sluiten tot de bloemkroon, zou je iets hebben dat sterk lijkt op de prachtige vorm van de kokardenbloem. Het is een van de meest resistente planten, die bovendien onmogelijk te missen is met zijn felle kleuren en een grote favoriet is op zonnige balkons en terrassen. Bovendien overleeft hij zowel in warme als koude gebieden. In de zomer is het voldoende om één keer per week water te geven, en in elk geval als de grond goed droog is. Zodra de plant zijn vegetatieve rustperiode ingaat, kan het water geven ook worden uitgesteld of over zelfs een aantal weken worden verspreid!

5. Zinnia

Needpix

Enorme bloemen, met duizend schakeringen, allemaal in felle kleuren en in staat om balkons en tuinen van de vroege zomer tot de late herfst op te fleuren - als ze op de juiste plek staan en water krijgen zonder te overdrijven, want ze houden niet van wortelrot. Controleer ze vaak en let op wanneer de grond helemaal uitdroogt, dan weet je hoe vaak je moet ingrijpen!

Advertisement

6. Cosmea

Rameshng/Wikimedia Commons

Er zijn stadsparken die cosmea's kiezen als planten om schilderachtige kleurvlakken te creëren, van kleine bloembedden tot uitgestrekte vlaktes zover het oog reikt: ze zijn altijd uiterst Instagrammable en ze zien er ook geweldig uit in plantenbakken op balkons of in tuinhoekjes. Ze bloeien al in de lente, maar ze kunnen de hele zomer door blijven bloeien en zelfs in de herfst tevoorschijn komen. Het hangt een beetje af van de soort en het klimaat. Er zijn veel verschillende kleuren en er is zelfs een soort (Cosmos atrosanguineus) die bekend staat als de "Chocoladebloem", vanwege zijn donkere kleur en vooral de onmiskenbare geur die hij verspreidt!

Welke plant zou jij wel in jouw zonnige groene hoekje willen hebben?

Advertisement