Zijn naaktslakken en huisjesslakken altijd vijanden van de tuin? Wanneer en hoe ze nuttig kunnen zijn

door Natasja

28 April 2024

Zijn naaktslakken en huisjesslakken altijd vijanden van de tuin?
Advertisement

Naaktslakken en huisjesslakken behoren tot de meest voorkomende dieren in de tuinen en worden vaak beschouwd als vijanden van de planten zodat ze zo snel mogelijk moeten worden uitgeroeid. Maar weet je wel zeker dat ze altijd zo schadelijk zijn?

Niet alle slakkensoorten zijn hetzelfde en ook hun dieet verschilt per soort, waardoor ze meer of minder gevaarlijk of nuttig zijn voor de gewassen.

In welke gevallen zijn slakken nuttig voor de tuinen? Dat leggen we hieronder uit.

Advertisement

Wanneer naaktslakken en huisjesslakken nuttig zijn voor de tuin

Jason Hollinger/Wikimedia Commons

We beschouwen slakken meestal als de vijanden van de tuin en willen ze daarom bestrijden zodra we er een zien, om de waardevolle gewassen tegen hun verwoesting te beschermen.

In werkelijkheid voeden slechts een paar soorten naaktslakken en huisjesslakken zich met levende bladeren: de meeste geven de voorkeur aan rottend organisch materiaal zoals bladeren, stengels en soms zelfs de resten van andere dieren en daarom kunnen ze zeer nuttig zijn voor de tuin. Deze soorten maken namelijk deel uit van het natuurlijke composteringsproces en kunnen de kwaliteit van de grond helpen verbeteren, met gunstige gevolgen voor de planten.

Deze kleine dieren kunnen ook heel nuttig zijn bij het aantrekken van vogels, padden, kikkers en egels, die door zich te voeden met insecten en larven helpen om plagen van mogelijk schadelijk ongedierte te beperken.

Je moet ook onthouden dat alleen bepaalde plantensoorten geliefd zijn bij slakken die zich voeden met levende bladeren, en daarom is het beter om te leren samenleven met deze nuttige en natuurlijke bewoners van de tuin in plaats van ze massaal uit te roeien en de voorkeur te geven aan methoden die alleen de meest kwetsbare planten beschermen.

Advertisement

Hoe de planten beschermen tegen slakken

Becks/Wikimedia Commons

Dus hoe kun je de meest kwetsbare planten beschermen tegen naaktslakken zonder ze uit te roeien? De eenvoudigste methode is om gevoelige soorten te omringen met fysieke of biologische barrières die slakken op een natuurlijke manier weghouden door ze naar andere delen van de tuin te leiden:

  • koperen ringen van minstens een centimeter hoog rond gevoelige planten vormen een perfecte fysieke barrière tegen slakken en beschermen ze; deze oplossing is ook perfect om potplanten te beschermen;
  • andere interessante fysieke barrières kunnen verse as, fijn zand, grind en schelpfragmenten zijn, die een obstakel vormen voor slakken die over de grond glijden en die kunnen worden verspreid rond de planten die je wilt beschermen zonder onaangename bijwerkingen;
  • wollen draden die rond de planten zijn geplaatst kunnen ook nuttig zijn om slakken te verjagen, omdat ze een uitdrogende werking hebben op hun organisme;
  • tot slot helpt het aantrekken van slakkenroofdieren niet alleen om op een ecologisch duurzame manier van dit vervelende probleem af te komen, maar bevordert het ook de biodiversiteit in de tuin.

Dankzij deze methoden zal leven met slakken alleen maar gunstige effecten hebben.

Advertisement