Weet je zeker dat de badkamer goed geventileerd is? Alle tips voor een perfecte ventilatie

door Natasja

14 April 2024

Weet je zeker dat de badkamer goed geventileerd is? Alle tips voor een perfecte ventilatie
Advertisement

Het komt vaak voor dat er zich te veel vocht ophoopt in de badkamer door dat het raam onvoldoende open wordt gedaan of omdat de ventilator te klein is of niet goed werkt.

Het belang van het correct afvoeren van vocht uit de badkamer is echter heel belangrijk, niet alleen om ervoor te zorgen dat de kamer en meubels altijd goed onderhouden worden, maar ook om een gezonde omgeving te bieden.

Hoe kun je ervoor zorgen dat de badkamer altijd goed geventileerd is? We geven je een paar tips.

Advertisement

Hoe altijd voor een goede ventilatie in de badkamer te zorgen

Hoe altijd voor een goede ventilatie in de badkamer te zorgen

Mignon Pelletier/Flickr

Als je in de badkamer tekenen ziet als vochtplekken, onaangename geuren, schimmel, afbladderend behang of verf, dan heb je te maken met een probleem van overmatige vochtigheid en moet je er iets aan doen om dit efficiënt te verwijderen.

Als de badkamer een raam heeft, open dat dan regelmatig en gedurende lange tijd om ervoor te zorgen dat er altijd luchtverversing is; zelfs in dit geval zal het echter nodig zijn om een ventilator te installeren en op de juiste manier te gebruiken om effectievere en duurzamere resultaten te garanderen.

Als de badkamer daarentegen niet is uitgerust met een raam, kan je eigenlijk niet zonder een ventilator en zijn de keuze en het juiste gebruik ervan nog belangrijker:

  • zorg er allereerst voor dat de ventilator de juiste grootte heeft, in veel gevallen worden vochtproblemen veroorzaakt door een te kleine ventilator;
  • gebruik de ventilator op de juiste manier, zet hem ongeveer 30 minuten voordat je de douche opent aan en laat hem werken tot ongeveer een uur nadat je klaar bent;
  • de plaats van de ventilator is ook belangrijk: een centrale ventilator of twee ventilatoren op verschillende plaatsen in de badkamer zijn efficiënter dan één ventilator aan de zijkant;
  • vergeet tot slot niet om de ventilator regelmatig schoon te maken, want de smalle en dunne bladen kunnen gemakkelijk vuil en stof ophopen dat de efficiëntie in gevaar kan brengen.

In beide gevallen moet je overtollig vocht snel en volledig verwijderen door de wastafel, badkuip, douche, maar ook de deuren en muren na gebruik af te drogen.

Advertisement

Andere oplossingen om de ventilatie in de badkamer te verbeteren

Andere oplossingen om de ventilatie in de badkamer te verbeteren

Pexels

Er zijn ook andere maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat vocht zich overmatig ophoopt in de badkamer, de structurele elementen en meubels beschadigt en je gezondheid in gevaar brengt:

  • ontvochtigers: deze kunnen nuttig zijn om het werk van de ventilator te ondersteunen, vooral als de ventilator te klein is in verhouding tot de vierkante meters. Het nadeel van deze oplossing is de omvang, hij kan te groot zijn als je huis bijzonder klein is;
  • grof zout: een praktisch, goedkoop en ruimtebesparend alternatief voor de luchtontvochtiger is de bereiding van een DIY vochtabsorbeermiddel met grof zout. Doe het zout gewoon in een kom, glazen pot of plastic fles die je doormidden snijdt en zet deze in de badkamer om overtollig vocht te helpen verwijderen;
  • groene planten: sommige plantensoorten vinden hun ideale habitat in de badkamer, waar ze de ruimte kunnen verfraaien met hun aanwezigheid terwijl ze helpen overtollig vocht te absorberen. Aloë vera heeft bijvoorbeeld geen extra water nodig, afgezien van het vocht dat deze plant uit de lucht opneemt; planten zoals varens of begonia's daarentegen nemen niet alleen vocht op, maar passen zich ook perfect aan slechte lichtomstandigheden aan, terwijl orchideeën een goede keuze is omdat ze er ook heel mooi uitzien.

Weet je zeker dat jouw badkamer goed geventileerd is?

Advertisement