Schone ovendeuren: een ongewoon ingrediënt voor een snelle en effectieve reiniging

door Natasja

14 April 2024

Schone ovendeuren: een ongewoon ingrediënt voor een snelle en effectieve reiniging
Advertisement

De oven schoonmaken is een klusje die we niet graag doen, het is zelfs zo erg dat je het zoveel mogelijk probeert uit te stellen; voedsel- en vetaanslag kan heel lastig zijn om van oppervlakken te verwijderen en vaak zijn de resultaten, ondanks veel moeite, niet zo geweldig als je zou willen. 

Oxaalzuur, een ingrediënt dat nog weinig gebruikt wordt bij het schoonmaken maar ongelooflijk effectief is, kan je helpen bij deze moeilijke taak en de oven heel snel weer schoon maken. Ontdek hieronder hoe.

Advertisement

Wat is oxaalzuur en hoe gebruik je het om de oven schoon te maken?

Wat is oxaalzuur en hoe gebruik je het om de oven schoon te maken?

CTRollo/Reddit

Oxaalzuur is een middelsterk zuur dat in de natuur wordt gewonnen uit de fermentatie van suikers en in kleine hoeveelheden voorkomt in fruit en groenten. Door zijn hoge corrosiviteit wordt het vaak gebruikt als bleek- en glansmiddel en om roest te verwijderen. Dit middel wordt veel gebruikt in de industrie, maar kan ook heel nuttig zijn in huis, mits de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen: draag altijd beschermende handschoenen en een masker als je het gebruikt en ventileer de ruimte altijd goed.

Er zijn veel schoonmaakmiddelen die oxaalzuur bevatten, waarvan Bar Keepers Friend misschien wel het bekendste is, een ongelooflijk handig middel om ovens schoon te maken, vooral de deuren. Verdun het oxaalzuur gewoon in lauw water en spuit de oplossing op de ovendeur. Laat het een paar minuten inwerken voordat je het voorzichtig schrobt en al het vuil van het glas en de deur verwijdert.

Advertisement

Andere natuurlijke middelen om de oven schoon te maken

Andere natuurlijke middelen om de oven schoon te maken

RBerteig/Flickr

Er zijn ook andere, natuurlijke, middelen die nuttig kunnen zijn om de oven goed schoon te maken:

  • baking soda kan worden verdund in een beetje water om een pasta te vormen die je over de hele binnenkant van de oven kunt aanbrengen, laat het 30 minuten inwerken voordat je het grondig schrobt en afspoelt met veel lauw water;
  • om het verwijderen van korsten uit de oven te vergemakkelijken, plaats een kom met water, azijn en citroen erin en verwarm de oven tot de maximumtemperatuur zodat de dampen het vuil op de binnenoppervlakken van de oven verzachten, laat de oven vervolgens afkoelen en veeg het oppervlak af met een microvezeldoek;
  • het glas lijkt het moeilijkst schoon te maken, maar het kan gemakkelijk weer schoon worden gemaakt met een oplossing van water en citroenzuur of water en azijn; om te voorkomen dat het oppervlak na elk gebruik vuil of korstig wordt, wacht tot het is afgekoeld voordat je het glas afveegt met een vochtige microvezeldoek, dan blijft het langer schoon. Het schoonmaken van de ruimte tussen de twee glazen bladen kan meestal gemakkelijker worden gedaan door de binnenste plaat te verwijderen, maar als dit niet mogelijk is, bevochtig dan een microvezeldoekje met een oplossing van water en azijn of water en citroenzuur en bevestig dit doekje op een keukenspatel om bij het binnenste gedeelte te komen.

Volg deze tips en de oven zal altijd perfect schoon zijn en zonder moeite.

Advertisement