Maak je eigen wastabletten: enkele dosissen met natuurlijke ingrediënten om geld te besparen

door Natasja

07 April 2024

Maak je eigen wastabletten: enkele dosissen met natuurlijke ingrediënten om geld te besparen
Advertisement

Ecologische of zelfgemaakte alternatieven voor traditionele wasmiddelen en wasverzachters worden steeds populairder: biologische producten van de tap, om geen extreem vervuilende plastic verpakkingen te gebruiken, of alle DIY middelen op basis van ingrediënten die je gemakkelijk thuis kunt vinden, zijn erg populair. Op sociale media is echter nog een andere oplossing te vinden: tabletten, of beter gezegd "bommen" voor de was, oftewel vaste enkele dosissen die thuis kunnen worden bereid om verspilling te voorkomen en geld te besparen met DIY.

Advertisement

Ingrediënten en hulpmiddelen voor het maken van wasbommen

Ingrediënten en hulpmiddelen voor het maken van wasbommen

Tutorial via helloglow.co

Meestal bevatten de recepten van verschillende bloggers, die door veel gebruikers worden gedeeld en getest, een aantal terugkerende ingrediënten, plus andere die naar smaak kunnen veranderen.

De belangrijkste ingrediënten zijn:

• Waterstofperoxide
• Witte azijn (alcohol is het beste)
• Wassoda
• Vaste waszeep (zoals Marseillezeep)
• Essentiële oliën

We weten dat dit allemaal nuttige ingrediënten zijn om vlekken te verwijderen zonder de stof te beschadigen, zelfs gekleurde stoffen. En ze helpen om kleuren witter te maken of kleuren te fixeren en (in het geval van waterstofperoxide in het bijzonder) schimmelvorming op kleding tegen te gaan. 

Naast, of soms als alternatief voor, wassoda zijn er mensen die in plaats daarvan borax gebruiken. Daarnaast voegen sommige recepten baking soda of Epsomzout toe als alternatief. Wat betreft essentiële oliën zijn tea tree en lavendel favoriet (antibacterieel en schimmelwerend), maar niets houdt je tegen om ze te vervangen door andere die je liever hebt, of om ze te combineren.

Zorg er in ieder geval voor dat je ingrediënten kiest die geen allergische reacties veroorzaken: met DIY producten moet je heel voorzichtig zijn om geen allergische reacties te veroorzaken.

Wat betreft de benodigde hulpmiddelen, moet je het volgende tot je beschikking hebben:

• een rasp voor wasmiddel
• bakpapier of siliconen vormen om de "bommen" vorm te geven - denk aan die voor taarten zoals cakejes, kleine cupcakes en dergelijke, kortom, van gemiddelde grootte
• een kom om alles in te mengen
• een luchtdichte verpakking om de kant-en-klare tabletten in te bewaren

De hoeveelheden hangen af van hoeveel bommen je wilt maken. Om te beginnen en te kijken of dit middel iets voor jou is, kun je het proberen met het volgende:

• een halve Marseillezeep
• 130 gram wassoda
• 1 eetlepel waterstofperoxide
• 30 ml azijn
• 20 druppels essentiële olie

Advertisement

Zo maak je wasbommen

Zo maak je wasbommen

Tutorial via hellonest.co

De procedure is meestal altijd hetzelfde:
1. Rasp de waszeep in de kom
2. Voeg de andere vaste ingrediënten toe (wassoda, of baking soda, of Epsomzout, of borax)
3. Voeg waterstofperoxide toe en roer
4. Voeg de azijn en essentiële oliën toe en meng opnieuw
5. Vul, goed aandrukkend, elke ruimte in de gekozen vorm. Als je die niet hebt, spreid dan het mengsel uit op een vel bakpapier en schep er met een lepel delen uit, die je op een rij op het papier laat liggen, met een tussenruimte
6. Laat ze 8 tot 10 uur drogen
7. Ze moeten nu stevig zijn en klaar om in de luchtdichte verpakking te worden gedaan.

Gebruik en enkele verduidelijkingen

Gewoonlijk wordt elke dosis beschouwd als gelijk aan een volle eetlepel mix, en één dosis is genoeg voor elke normale wasbeurt, om direct in de wasmachinetrommel te doen. Als er grondig gereinigd moet worden, zijn zelfs twee dosissen samen prima.

Er zijn mensen die deze wasbommen liever oplossen in water, zodat ze zich beter verdelen, en dan moet je één dosis (een flinke lepel) in 230 ml warm water doen, ook in een kopje. En je kunt het zowel in het bakje als in de trommel gebruiken.

De eerste videotutorial van Linsdey Johnson via de link http://helloglow.co/diy-one-laundry-bombs/ raadt ook aan om alles direct in de blender te doen om het sneller te maken, en gebruikt een iets andere combinatie van ingrediënten. De tweede tutorial https://hellonest.co/diy-one-laundry-bombs/ is er daarentegen een die ook Epsomzout gebruikt en legt een beetje uit over de consistentie die je moet verkrijgen.

Klaar om het perfecte wasbommenrecept te vinden?

Advertisement